Οι επενδυτές της Ελλάδας φαίνεται να χάνουν την πίστη τους στη δέσμευση που έδωσαν πριν από πέντε χρόνια οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν θα επαναληφθεί, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η δύναμη αυτής της υπόσχεσης ήταν εν μέρει αυτό που έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει μία από τις ταχύτερες επιστροφές στην αγορά που έχει κάνει χρεοκοπημένη χώρα, παίρνοντας χρήματα από τους ιδιώτες επενδυτές το 2014, μόλις δύο χρόνια αφότου τους «κούρεψε».

Η λογική για αυτούς που αγόρασαν τα ομόλογα ήταν απλή: οι δημόσιοι πιστωτές, που έχουν δανείσει στην Αθήνα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ αλλά γλίτωσαν την αναδιάρθρωση χρέους του 2012, θα πρέπει να δεχθούν το επόμενο χτύπημα.

Ωστόσο, λίγους μόλις μήνες πριν τη λήξη της πρώτης δόσης του νέου δανείου, στις 17 Ιουλίου, η διαμάχη Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ έχει πυροδοτήσει μια πτώση στις τιμές που δείχνει πως αυτή η λογική ίσως ήταν λανθασμένη, όπως γράφει το Reuters.

Η βασική ανησυχία των επενδυτών είναι πως αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η Αθήνα δεν θα πάρει τα χρήματα που χρειάζεται για να αποπληρώσει χρέος ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, που οφείλει κυρίως στην ΕΚΤ.

Ο Lutz Roehmeyer, portfolio manager της LBB-INVEST της Γερμανίας, η οποία έχει τοποθετήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο ομόλογο, λέει στο Reuters πως υπάρχει «κάποια αμφιβολία» πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της και πως θα μπορούσε να συμβεί «ατύχημα». Γενικά, όμως, εξακολουθεί να εκτιμά πως θα αποπληρωθεί.

«Αν καταλήγουμε σε χρεοκοπία από ατύχημα, τότε η ΕΚΤ θα υποστεί πλήγμα και από τη δική μου άποψη, θα ήθελαν να αποφύγουν να υποστεί ζημίες η ΕΚΤ», σημειώνει.

Επενδυτές στο συγκεκριμένο ομόλογο είναι επίσης οι Carmignac Gestion, Loomis, Sayles & Company, Putnam Investment Management και PIMCO, σύμφωνα με τα στοιχεία του eMAXX.

Οι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσαν να ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες, κατά το Reuters.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πως το θέμα της Ελλάδας πρέπει να επιλυθεί μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος (αρχής γενομένης από τις ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο), που θα καταστήσει πολιτικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης όταν αρχίσει ο εκλογικός κύκλος στην ΕΕ θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Societe Generale, Yvan Mamalet, συμπληρώνοντας πως οι αρχές Μαρτίου φαίνεται να είναι «η αργότερη πιθανή ημερομηνία για μια συμφωνία». Αν δεν συμβεί αυτό, τότε «η αποπληρωμή του χρέους του Ιουλίου θα αποδειχθεί δύσκολη».