«Στη σύνοδο της Κυριακής, προφανώς και περιμένουμε μια απάντηση, μια ισχυρή απάντηση που θα παρέχει εγγυήσεις για όλες τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας» δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Προφανώς δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την Ισπανία και οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να συναποφασιστούν με τις ισπανικές αρχές. Αλλά η ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημαίνει ακριβώς αυτό: ότι θα μπορούμε να χειριστούμε καταστάσεις σε χώρες που τώρα δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σήμερα, πάντως, το think tank Open Europe, σε έκθεσή του εκτίμησε ότι για να καλυφθούν οι Ιταλία και Ισπανία από τον EFSF τα κονδύλια του θα πρέπει να αγγίξουν τα 3 τρισ. ευρώ, κάτι που είναι «πολιτικά αδύνατο» όπως αναφέρει το think tank.

Νωρίτερα γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εξετάζει μόχλευση του Ταμείου που θα αγγίξει το 1 τρισ. ευρώ, ενώ μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τηλεφωνική συνομιλία Μέρκελ- Σαρκοζί, αργότερα σήμερα προκειμένου να προετοιμάσουν τις θέσεις τους για τη Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.

Πηγή: 24h.gr