Η Γαλλία δεν θα προστρέξει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, εφόσον η ενέργεια αυτή απαιτούσε την προσφυγή σε χρηματοδότηση του δημοσίου, διαβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές.

«Το EFSF θα μπορεί να δανείσει σε ορισμένες χώρες που θα είχαν ανάγκη αυτών των δανείων για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματός τους. Η Γαλλία δεν θα προσφύγει στο EFSF», είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Μέχρι τώρα το Παρίσι άφηνε να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε να καταφύγει στο ΕΤΧΣ παρά να χρησιμοποιήσει κρατικά κεφάλαια.

Όπως είπε την Τρίτη και ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ μιλώντας στο κοινοβούλιο, η Πεκρές υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε μια ανακεφαλαιοποίηση «με τη συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων».

«Σήμερα, εάν απαιτηθούν δημόσιοι πόροι, το γαλλικό κράτος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο αίτημα», σημείωσε.

Ο Ζιπέ είχε δηλώσει ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να δώσει κρατικά κεφάλαια για να στηρίξει τις τράπεζες αλλά μόνο «εάν αυτό είναι απαραίτητο, ως λύση ύστατης ανάγκης».

«Σήμερα δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη σταθερότητα των γαλλικών τραπεζών», τόνισε η Πεκρές. Υποστήριξε όμως ότι «υπάρχουν αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές που καθιστούν αναγκαία την αύξηση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών».

Στο θέμα αυτό «η Γαλλία θέλει μια συλλογική ευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε. «Θα εξετάσουμε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα αποκαλύψουμε τις πιο ευπαθείς και θα τις βοηθήσουμε να ανακεφαλαιοποιηθούν», τόνισε εξάλλου η υπουργός.