Τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σλοβακία αναζητούν μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για να εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF), πριν από την διεξαγωγή, στις αρχές της νέας βδομάδας, της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Μπρατισλάβα σήμερα ο υπουργός Άμυνας Λιούμπομιρ Γκάλκο.

Προγραμματίστηκαν νέες συνομιλίες ανάμεσα στα κόμματα του συνασπισμού τη Δευτέρα. Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει την Τρίτη.

Το νεοφιλελεύθερο κόμμα SaS εναντιώνεται στη συμφωνία, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα κατ’ αρχήν είναι έτοιμα να υπερψηφίσουν.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στην ΕΕ, μόνον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο σλοβακικό κοινοβούλιο είναι αμφίβολο, αφού το κοινοβούλιο της Μάλτας, που επίσης θα εξετάσει το ζήτημα τη νέα βδομάδα, αναμένεται να κυρώσει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του EFSF.

Χθες Πέμπτη το σλοβακικό κόμμα SaS ανήγγειλε ότι θα υπερψηφίσει μόνον σε περίπτωση, που θα προβλεφθεί ρητά για το σλοβακικό κοινοβούλιο το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) όσον αφορά τα κεφάλαια που θα αποδεσμεύονται βάσει του προβλεπόμενου μηχανισμού.

Όμως, η Επιτροπή των Βρυξελλών αντιδρώντας τόνισε ότι, παρόμοια νομοθετική διάταξη «μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις».

«Στην περίπτωση που η Σλοβακία θέλει μια τροπολογία, αυτή θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης ανάμεσα στα 17 μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Το SaS θέτει κι άλλον όρο για να υπερψηφίσει: η Μπρατισλάβα να εναντιωθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ΕΜΣ που, όπως σήμερα έχουν τα πράγματα, θα διαδεχθεί το EFSF στο μέσον του 2013.