«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να σταθεί στα πόδια της», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον Μπαρόζο, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ»

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Γερμανία θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της αξιολόγησης της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πριν ληφθούν οι επόμενες αποφάσεις για τη χώρα μας.

Η καγκελάριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς όπως είπε πρέπει να εξετασθεί εάν τα μεγέθη πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου ανταποκρίνονται ακόμα στην πραγματικότητα ή αν θα πρέπει στην ανάγκη να αναπροσαρμοστούν.

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος πίεσε τη Σλοβακία να επικυρώσει την ενίσχυση του προσωρινού ταμείου διάσωσης EFSF, που προβλέπεται στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε πιθανή μια ευρωπαϊκή κίνηση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μ. Μπαρόζο, επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης επώδυνων αποφάσεων στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε επίσης ότι θα ασκηθούν πιέσεις στη Σύνοδο της G20για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.