Ακόμα και το ενδεχόμενο προσωρινής στάσης πληρωμών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής του με τους δανειστές μας. Όσο καθυστερούν οι συζητήσεις, τόσο οι πιέσεις για ρευστότητα θα εντείνονται για το ελληνικό δημόσιο.

Πληροφορίες του 24h.gr αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων κατά ένα μήνα. Στην ουσία, οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης εισηγούνται την αλλαγή στο μοντέλο καταβολής των μισθών στο Δημόσιο.

Σήμερα, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται προκαταβολικά για το μήνα που θα εργαστούν. Αν περάσει τελικά το μέτρο αυτό, τότε πλέον και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα πληρώνονται όπως αυτοί του ιδιωτικού. Δηλαδή, για το μήνα, που έχουν εργαστεί και όχι για αυτόν που πρόκειται να δουλέψουν.

Στο πρώτο μέρος της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της τρόικας συζητήθηκε κυρίως το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για το βασικό σημείο, στο οποίο επιμένουν μετ΄ επιτάσεως οι δανειστές μας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συμφωνούν κατ΄ αρχήν με την εφεδρεία και την επέκτασή της, έτσι όπως τουλάχιστον τους παρουσιάστηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο.

Ζητούν άμεσα απολύσεις στο Δημόσιο ή τουλάχιστον αλλαγές στη διαδικασία της εφεδρείας. Επιπλέον, θέλουν να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο το συντομότερο δυνατό. Στόχος είναι η δραστική μείωση των μισθών, αλλά και των υψηλών συντάξεων.

Από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισαν ότι είναι εναντίον της περαιτέρω αύξησης φόρων, αλλά επιθυμούν να ενισχυθούν τα έσοδα μέσω της καλύτερης λειτουργίας του εισπρακτικού μηχανισμού. Σε ό,τι αφορά το νέο χαράτσι στα ακίνητα, δεν αποδέχονται το στόχο για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, και τον χαμήλωσαν στο μισό, δηλαδή περί τα 1,25 δισ.

Από το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συναντώνται για να συζητήσουν τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ το δεύτερο μέρος της τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 19.00.

Πηγή: 24h.gr