H βοήθεια στην Ελλάδα δίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και στη βάση της αναμενόμενης έκθεσης της τρόικας θα ληφθούν και οι περαιτέρω πολιτικές αποφάσεις.
«Γνωρίζουμε για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ότι προχωρά μέχρι τώρα ικανοποιητικά η υλοποίηση των προγραμμάτων. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί. Ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσει και αντίστοιχη επιβεβαίωση της τρόικας για την Ελλάδα, αλλά αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, δεν διαπίστωσε περαιτέρω όξυνση της κρίσης της Ελλάδας στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου.
«Δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή», είπε ο κ. Κότχαους. «Γεγονός είναι ότι περιμένουμε τα αποτελέσματα της τρόικας, για να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την καταβολή της έκτης δόσης. Ούτε περισσότερο, αλλά ούτε λιγότερο», πρόσθεσε ο κ. Κότχαους.
Αναφορικά με την επικύρωση από τη γερμανική βουλή των αποφάσεων της συνόδου της Ευρωζώνης την 21η Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έκανε διαφοροποίηση ανάμεσα στη διεύρυνση αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού EFSF, στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και στην καταβολή της επόμενης δόσης – της έκτης δόσης από το πρώτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
«Αυτά είναι τρία σύνολα, τα οποία θεματικά συμπεριλαμβάνουν τη λέξη Ελλάδα, αλλά το ένα δεν είναι προαπαιτούμενο του άλλου», είπε ο κ. Κότχαους. Υπό την έννοια αυτή «γίνεται και η επεξεργασία του ενός μετά το άλλο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Για την ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου στη γερμανική βουλή ο κ. Κότχαους είπε ότι «αυτή τη στιγμή η συζήτηση στο ‘Mπούντεσταγκ’ γίνεται για τη συμφωνία-πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού EFSF και τις αλλαγές σε σχέση με τα εργαλεία και τις διευρυμένες πιστωτικές δυνατότητές του».
Άφησε δε να εννοηθεί ότι το ζήτημα του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα, το οποίο επίσης έχει αποφασιστεί στη σύνοδο της 21ης Ιουλίου, μπορεί να τεθεί στη γερμανική βουλή σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.