Η Τρόικα έφυγε, το πραγματικό παζάρι όμως μόλις τώρα άρχισε και σε πολύ υψηλό επίπεδο! Για 15-20 μέρες και μέχρι να επιστρέψουν οι ελεγκτές της Τρόικα δρομολογείται μπαράζ επαφών και παρασκηνιακών ζυμώσεων εντός και εκτός Ελλάδος για να κλειδώσουν ως τότε όροι & ανταλλάγματα για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.

Στόχος της κυβέρνησης, να εφαρμόσει τάχιστα τα ως τώρα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα και μένουν στα χαρτιά, για να αποφευχθούν τα νέα!

Για να εφαρμοστούν τα ως τώρα μέτρα ξεκινά αμέσως τώρα το πολύ σκληρό παζάρι εντός Ελλάδας με όλους: κόμματα, φορείς της αγοράς, συνδικάτα, κοινωνία, ακόμα και υπουργούς μέσα στην κυβέρνηση.

Το κλιμάκιο της τρόικας διαπιστώνει ότι το έλλειμμα δεν πρόκειται να κλείσει κάτω από το 8,8% του ΑΕΠ, πολύ μακριά από τον στόχο του 7,6% που είχε τεθεί για εφέτος.

Ωστόσο, η επίσημη δικαιολογία της κυβέρνησης για την ύφεση γίνεται αποδεκτή από τους ελεγκτές μόνο κατά 0,4 της μονάδας, ανεβάζοντας το έλλειμμα μέχρι το 8%. Την υπόλοιπη διαφορά αποδίδουν αποκλειστικά σε αστοχίες και καθυστερήσεις της κυβέρνησης, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δημόσιες δαπάνες αντί να μειώνονται αυξήθηκαν 7,3% σε σχέση με πέρυσι, με τη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων να μεγαλώνει κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ζητούν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ, τις δαπάνες του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας να αυξάνονται κατά 301 εκατ. ευρώ, αλλά και τις δαπάνες των νοσοκομείων υψηλότερες κατά 535 εκατ. ευρώ λόγω οφειλών από προηγούμενα έτη.

Στο εξωτερικό από σήμερα και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να κλειδώσουν όροι και ανταλλάγματα για τη βοήθεια.
Η Αθήνα επιμένει ότι ζητά να μην πιέζουν άλλο οι δανειστές μας για πρόσθετα μέτρα, και να αρκεστούν στις εγγυήσεις και δεσμεύσεις που τους δίνει.

Στόχος στο παζάρι με τους ξένους, 9 και 16 Σεπτεμβρίου είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για να πιεστούν να συμφωνήσουν κράτη και ιδιώτες. Χρόνος και χρήματα εξαντλούνται, και οι συζητήσεις ξεκινάνε από την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ που βρίσκεται ακόμα στον αέρα μέχρι να κλειδώσουν οι αποφάσεις.

Στόχος στο παζάρι με τους ξένους, να προχωρήσουν και εκείνοι στα μέτρα της 21ης Ιουλίου, ή και να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια.

Σε 10 μέρες που θα επιστρέψει η Τρόικα και μέχρι να κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στις 3 Οκτώβρη πρέπει να κλειδώσουν τα μέτρα και τα νούμερα του 2012 και να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ποια μέτρα μπορεί να εφαρμόσει άμεσα.

Μέχρι τότε οι επιτελείς της κυβέρνησης και Τρόικα θα είναι διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή.