Την αναθεώρηση του στόχου για μείωση του φετινού ελλείμματος, από 7,6% του ΑΕΠ, που ήταν ο αρχικός στόχος ίσως και πάνω από το 8,8% του ΑΕΠ επεξεργάζονται στελέχη της τρόικας με παράγοντες του υπουργείο Oικονομικών.

Μετά και από την χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο οι ελεγκτές της τρόικα θεωρούν και λήγω της ύφεσης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωση τους του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 2,9% από το 10.5% που ήταν το 2010 στο 7,6% ως το τέλος του χρόνου.

Οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου έγιναν με βάση ότι η ύφεση για φέτος θα φτάσει το 3,5 % του ΑΕΠ Οι νέες προβλέψεις θέλουν την ύφεση να φτάνει ή και να ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή θα έχει μια επίπτωση της τάξης του 0,3%-0,5% του ΑΕΠ στο έλλειμμα φτάνοντας το στην περιοχή του 8% του ΑΕΠ.

Η μεγάλη ανησυχία της τρόικας όμως είναι το σκέλος των δαπανών και ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων αλλά που πλήττονται από την κρίση λόγω υψηλότερης ανεργίας και αναστολής λειτουργίας μεγάλους επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα το ΙΚΑ που θα πρέπει να επιδοτηθεί με επιπλέον 500 εκ ευρώ όπως ανακοίνωσε πρόσφατα για να καλύψει τις ανάγκες του αλλά και του για φέτος Παρόμοια πρόβλημα αντιμετωπίζει ακόμη ο ΟΑΕΕ και το Ταμείο του δημοσίου ο ΟΠΑΔ που συνεχίζει να χρωστά περίπου 1,5 δισ. ευρώ από εφάπαξ πρόσφατα συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν πρόσθετες περικοπές δαπανών και επίσπευση μέτρων που έχουν προγραμματιστεί για το 2012. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο αλλά και επέκταση του και στις ΔΕΚΟ.