Κατατέθηκε σήμερα τροπολογία από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπου αποσαφηνίζεται το φορολογικό καθεστώς που διέπει την υλοποίηση έργων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Συγκεκριμένα, αποσαφηνίζονται επιμέρους φορολογικά ζητήματα που αφορούν στο θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του ν. 3389/2005 και κυρίως των ζητημάτων που ανάγονται στον χρόνο απόκτησης του εισοδήματος, στο συνολικό κόστος υλοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης, καθώς και στον τρόπο και χρόνο επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ για τις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού, οι οποίες συμβάλλονται σε Συμβάσεις Σύμπραξης του Ν.3389/2005. Επιπλέον, γίνονται ορισμένες αναγκαίες ρυθμίσεις αναφορικά με το χρόνο και το κόστος ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων.
Η τροπολογία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον καθορισμό ενός ξεκάθαρου φορολογικού πλαισίου και την ανάδειξη των ΣΔΙΤ σε ένα ολοκληρωμένο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο ενεργοποίησης της ιδιωτικής επενδυτικής πρωτοβουλίας, προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα προχωρούν έργα ΣΔΙΤ κοινωνικών υποδομών που ανταποκρίνονται σε τομείς υψηλής κοινωνικής ωφελιμότητας.
Συγκεκριμένα, υλοποιούνται 7 νέοι Πυροσβεστικοί Σταθμοί σε διάφορες πόλεις. Επιπλέον, έχουν επιλεγεί ανάδοχοι σε 3 διαγωνισμούς για την υλοποίηση 40 νέων σχολικών μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ σε διαγωνιστική διαδικασία βρίσκονται τα έργα των νέων δικαστικών μεγάρων Πατρών και Ηρακλείου, του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και 2 έργα τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας («ηλεκτρονικό εισιτήριο» και σύστημα πληροφόρησης επιβατών και διαχείρισης στόλου για τα λεωφορεία και τρόλεϊ της Αττικής).
Παράλληλα, προετοιμάζονται νέα αναπτυξιακά έργα και ειδικότερα στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων και ΤΠΕ, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση θα κληθεί να αναδείξει νέα αναπτυξιακά έργα τοπικού χαρακτήρα.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα μπορούν να αποτελέσουν έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και η αξιοποίηση από το Δημόσιο της εμπειρίας και τεχνογνωσίας που υπάρχει στον Ιδιωτικό Τομέα, δύναται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη υπέρ της οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Πλέον, με το νέο ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο ενισχύεται περαιτέρω ο θεσμός με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων με όρους διαφάνειας, διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και τόνωσης της απασχόλησης και της ανάπτυξης.