Μπροστά σε σκληρά διλήμματα βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη μετανάστευση, το λουκέτο ή τη δημιουργία χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας και η οποία αφορά τις κύριες επιβαρύνσεις των Ελλήνων εργοδοτών σε σχέση με τους επιχειρηματίες των γειτονικών τους χωρών είναι αποκαλυπτικά για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται για τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, τον ΦΠΑ, τη συνολική φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών, το μεταφορικό κόστος εμπορευμάτων, αλλά και τη γραφειοκρατική διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας, που είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα εξέδωσε σε φυλλάδιο με τίτλο «Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις από την Ελλάδα;».

Ο ίδιος συνοψίζοντας τα αποτελέσματα επισημαίνει: «Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες της Ευρώπης με το πιο εχθρικό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. Η συνολική επιβάρυνση φθάνει σχεδόν το 52% των εσόδων τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, δεν ξεπερνά το 27%.

Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και τα εμπόδια που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, δημιουργεί περιβάλλον ασφυξίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εκατοντάδες κάθε μήνα βάζουν λουκέτο και άλλες αναγκάζονται να μεταφέρουν την έδρα ή τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν. Επίσης, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) είναι σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών, ενώ και ο ΦΠΑ είναι τρεις μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών».

Αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας έχουν ως εξής:

Φόρος επιχειρήσεων

Στην Ελλάδα ο φόρος που επιβάλλεται στις εταιρείες είναι από φέτος 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%. Ο δεύτερος υψηλότερος φορολογικός συντελεστής είναι θεσπισμένος στην Ιταλία 27,5%. Με πιο απλά λόγια, αν συγκριθεί ο φόρος επιχειρήσεων και με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων τότε προκύπτει ότι στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος.

Εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές

Υψηλότερο είναι στη χώρα μας και το κόστος των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες στα ελληνικά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές αντιστοιχούν στο 24,6% επί των ακαθάριστων μισθών και είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%) και οι δεύτερες υψηλότερες μετά την Ιταλία. Στην Κύπρο οι επιχειρηματίες πληρώνουν μόλις 7,8% επί των ακαθάριστων μισθών, στη Βουλγαρία τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται από 17,8% μέχρι 18,5% και στην Τουρκία βρίσκονται στο 17,5%.

ΦΠΑ

Τα βιομηχανικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα επιβαρύνονται επίσης από υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Στη χώρα μας είναι 23%, στην Κύπρο 19%, στη Βουλγαρία 20%, στη Ρουμανία 16,5% και στην Τουρκία 15%. Αλλά και η Ιταλία έχει χαμηλότερο ΦΠΑ, 22%.

Φορολογική επιβάρυνση

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18 μονάδες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών. Στην Κύπρο η αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση μετρήθηκε στο 24,4%, στη Βουλγαρία 27%, στη Ρουμανία 42% και την Τουρκία 40,9%.

Κόστος εσωτερικής μεταφοράς εισαγόμενων εμπορευμάτων

Οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κυρίως από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου το κόστος για τη μεταφορά του φορτίου από εκεί έως το χώρο αποθήκευσης ανέρχεται στα 745 ευρώ ανά φορτίο. Η αντίστοιχη δαπάνη στη Βουλγαρία είναι μόλις 105 ευρώ, στην Κύπρο 179 ευρώ, στα Σκόπια 139 ευρώ και την Αλβανία 309 ευρώ.

Γραφειοκρατία

Ο αριθμός των απαραίτητων διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση μιας επιχείρησης στην Ελλάδα (μόλις πέντε διαδικασίες), είναι ο τέταρτος χαμηλότερος μεταξύ των γειτονικών χωρών και βρίσκεται μόλις 0,6% χαμηλότερα από τον μέσο όρο. Επιπλέον, ο χρόνος που χρειάζεται για να συσταθεί μια επιχείρηση στην Ελλάδα είναι 13 ημέρες, και παρότι είναι μεταξύ των υψηλότερων ανάμεσα στις γειτονκές χώρες, βρίσκεται στο μέσο όρο του συνόλου. Το κόστος που απορρέει από τη διαδικασία σύστασης μιας νέας επιχείρησης στην Ελλάδα ως ποροστό του κατά κεφαλήν εισοδήματος ανερχόμενο στο 2,2%, είναι αρκετά χαμηλό ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, όπου ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 6,5% και η μέγιστη τιμή αγγίζει το 16,6% (Τουρκία).

Στο πλαίσιο αυτό, τα Επιμελητήρια επαναφέρουν την πρόταση για ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κεντρικά σημεία της πρότασης είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15%, ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους, σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 35%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Παράλληλα, προτείνονται μια σειρά από διοικητικά μέτρα με σκοπό την άρση των εμποδίων για το επιχειρείν, όπως το μέτρο της αυτο-πληροφόρησης του Δημοσίου.