Οι αποδόσεις των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων αναμένεται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξησή τους εδώ και περισσότερο από 3,5 χρόνια, στην τελευταία ημέρα μίας καυτής εβδομάδας που επανέφερε μνήμες από την κρίση χρέους του ευρώ την περίοδο 2011-2012, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Εν μέσω ανησυχιών για την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο την Πορτογαλία ως ασθενή κρίκο στην ευρωζώνη, ωθώντας χθες τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων πάνω από το 4%, για πρώτη φορά μετά από 18 μήνες. Σήμερα, η απόδοση των τίτλων αυτών αυξήθηκε περαιτέρω κατά 3,2 μονάδες βάσης στο 4,26% και είναι σε τροχιά να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάιο του 2012.
Οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν η νέα πορτογαλική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιο για τον προϋπολογισμό που συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο αυτό προβλέπει αυξήσεις στην έμμεση φορολογία για να είναι ο προϋπολογισμός συμβατός με τα δημοσιονομικά όρια της ΕΕ. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι η Λισαβόνα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της.
Η Πορτογαλία κινδυνεύει, επίσης, να χάσει την προστασία που έχει από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αν υπάρξει μία μόνο υποβάθμισή της, δεν θα έχει το επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έχει μεγάλη σημασία, για τη διατήρηση των οικονομικών της σε τάξη, να αποφύγει μία τέτοια υποβάθμιση.
«Έχουμε μία νέα κυβέρνηση και η δημοσιονομική πολιτική της αμφισβητείται στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της Nordea. «Όσο η ΕΚΤ στηρίζει την Πορτογαλία, αυτό περιορίζει τις απώλειες, αλλά εάν υπάρξει δημοσιονομική αστοχία και η Πορτογαλία χάσει τη μόνη αξιολόγηση με επενδυτική διαβάθμιση που έχει (από τους διεθνείς οίκους), οι ζημιές μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και δεν έχουν προεξοφληθεί τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η επίδοση της Πορτογαλίας ήταν απογοητευτική όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, καθώς ήταν χαμηλότερη της αναμενόμενης. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ανήλθε στο 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, που συνιστά μεν βελτίωση σε σχέση με τη στασιμότητα που σημειώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2015, αλλά ήταν μόνο ο μισός σε σχέση με το 0,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Σε ετήσια βάση, το πορτογαλικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,2% συγκριτικά με 1,4% που ήταν η πρόβλεψη αλλά και ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2015.