Γαλλικό δικαστήριο διέταξε σήμερα έρευνα σχετικά με το ρόλο της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε έναν τεράστιου ποσού διακανονισμό με επιχειρηματία – φίλο του Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο διακανονισμός πραγματοποιήθηκε όταν η κ. Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την επικεφαλής του ΔΝΤ για κατάχρηση εξουσίας, λόγω της έγκρισης καταβολής αποζημίωσης 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί το 2008.

Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στην διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Πάντως, η κ. Λαγκάρντ, που αντικατέστησε τον Ντομινίκ Στρος Καν στην ηγεσία του Ταμείου τον Ιούλιο, έχει αρνηθεί οποιοδήποτε παράπτωμα στην έγκριση της για πληρωμή 285 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Μπερνάρντ Ταπί, προκειμένου να διευθετήσουν μία μακροχρόνια νομική αντιπαράθεση με μία πρώην κρατική τράπεζα.

Πάντως, ένας δικηγόρος της γενικής διευθύντριας της Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η απόφαση ειδικού δικαστηρίου στη Γαλλία να αρχίσει έρευνα για το ρόλο της στην καταβολή μιας υπέρογκης αποζημίωσης σε επιχειρηματία όταν ήταν υπουργός Οικονομίας δε θα την επηρεάσει σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων της στο Ταμείο.

«Η διαδικασία αυτή δεν έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε διένεξη με τα σημερινά καθήκοντα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ», ανέφερε ο δικηγόρος Ιβ Ρεπικέ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου.