Εύκολη και άμεση πρόσβαση σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα από την Κομισιόν για τη στήριξη των «προβληματικών» οικονομιών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Το πρόγραμμα δεν αφορά την παροχή επιπλέον κονδυλίων, αλλά τη βελτίωση των κανόνων συγχρηματοδότησης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, καθώς επίσης της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Ρουμανίας.
Βάσει των ισχυόντων κανόνων, κάθε χώρα πρέπει να καταβάλει το 15% του κόστους του εκάστοτε εγκεκριμένου έργου, πριν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στη χρηματοδότησή του. Τώρα, η ρύθμιση αυτή αλλάζει, και η κρατική συμμετοχή πέφτει στο 5%.
Η κίνηση αυτή αντανακλά τη θέληση της Ευρώπης για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στο υψηλό χρέος, που ήδη έχει οδηγήσει σε δύο συμφωνίες διάσωσης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι έξι χώρες θα δουν τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα να μειώνεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το σχέδιο θα έχει πολλά περισσότερα οφέλη, μέσω της απελευθέρωσης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.
Οι χρηματοδοτήσεις αφορούν στον κατασκευαστικό τομέα (όπως δρόμους και αεροδρόμια) και σε άλλα αναπτυξιακά έργα, ώστε να δοθεί ώθηση σε «ετοιμοθάνατες» οικονομίες.
Το νέο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων, που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ισχύει επίσης στις πληρωμές για τις γεωργικές επιδοτήσεις, αλλά και την αλιεία.
«Στόχος είναι να δοθούν τα χρήματα το συντομότερο δυνατό, σε μία προσπάθεια τόνωσης των οικονομιών αυτών» δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν.