Άλλη μία ημέρα πέρασε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το αμερικανικό χρέος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε προς τα μέλη του κογκρέσου πως «έφτασε η ώρα των αποφάσεων».

«Μας χρειάζονται συγκεκριμένα προγράμματα για να προωθήσουμε αυτά τα θέματα», δήλωσε ο Ομπάμα, σύμφωνα με Δημοκρατικό αξιωματούχο.

Ήταν η 5η διαδοχική σύνοδος ανάμεσα στον πρόεδρο και τους υπεύθυνους του κοινοβουλίου που κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον δημοκρατικό αξιωματούχο, ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία οι υπεύθυνοι του Κογκρέσου να έχουν διαβουλεύσεις με τα μέλη των αντίστοιχων ομάδων τους για να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει. Έδωσε στα μέλη του Κογκρέσου προθεσμία 24 ως 36 ωρών για να αποφασίσουν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν δεν έχει νέα τους μ’ ένα σχέδιο δράσης, μπορεί να συγκαλέσει μια νέα σύνοδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Ομπάμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να πετύχει τη μεγαλύτερης δυνατής εμβέλειας συμφωνία για την αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους πριν από τις 2 Αυγούστου, δηλαδή  μείωση του ελλείμματος κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δέκα χρόνια, μέσω περικοπών των δαπανών, αλλά και νέων φορολογικών εσόδων από τους πλουσιότερους φορολογούμενους.

Μια τέτοια προοπτική εξαγριώνει τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι αρνούνται κατηγορηματικά την επιβολή νέων φόρων.

Οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών των ΗΠΑ πολλαπλασιάσθηκαν χθες στην Ουάσινγκτον.