Στα ύψος – ρεκόρ του 161% του ΑΕΠ αναμένεται ότι θα φτάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2012. Αυτό εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο μηνιαίο δελτίο της για τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 127% του ΑΕΠ το… 2020 !
«Η επίτευξη αυτής της μείωσης εξαρτάται από την προθυμία και ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και να εφαρμόσει πλήρως τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων.»
Υποστηρίζει ακόμα ότι η δυναμική του χρέους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες, που βρίσκονται «υπό τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης».
Εκτιμά ότι το 2015, η χώρα μας θα μπορέσει να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 6,5% του ΑΕΠ: «Ενώ αυτό απαιτεί σημαντική δημοσιονομική πειθαρχία, άλλες χώρες της Ένωσης μπόρεσαν στο παρελθόν να διατηρήσουν πρωτογενή πλεονάσματα παρόμοιου μεγέθους για αρκετά χρόνια».
Αν δεν γίνει αυτό, τα ελληνικά οικονομικά θα παραμείνουν υπό πίεση, τονίζει η Τράπεζα.
Προσθέτει ότι ένα πλεόνασμα του 3,5% θα επέτρεπε στην Ελλάδα να σταθεροποιήσει το δημόσιο χρέος της στο 150% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει με νόημα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμένεται να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, αν το επίπεδο του χρέους σταθεροποιηθεί σε αυτό το υψηλό επίπεδο.