Πρωτοφανής ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα να διακόψει απότομα τη συνάντηση και, σύμφωνα με μέλος των Δημοκρατικών, απευθυνόμενος στους Ρεπουμπλικάνους να πει: «Αρκετά, ως εδώ! Έφτασα στα όρια μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω».
Η θυελλώδης συνάντηση των δύο πλευρών αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα των ξένων πρακτορείων, όπως του Ρόϊτερς και του Γαλλικού, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναδεικνύοντας το δυσεπίλυτο, ή, ακόμη και αδιέξοδο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, όχι μόνο σχετικά με την αντιμετώπιση του χρέους, αλλά και με την αδυναμία να βρουν συναινετική λύση.
Η μη διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, τροφοδότησαν το ενδεχόμενο ο Οίκος αξιολόγησης Moody ‘s να εξετάσει εντός των προσεχών εβδομάδων την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, που είναι η μικρότερη δυνατή.
Το χρέος των ΗΠΑ φτάνει σε τέτοιο ύψος που δεν αποκλείεται ακόμη και στάση πληρωμών, καθώς η δυνατότητα πληρωμής του αμερικάνικου δημοσίου φτάνει μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικάνων, πλειοψηφική στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρνείται να αυξήσει το ανώτατο όριο ομοσπονδιακού δανεισμού, που έχει συμπληρώσει τα 14.294 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 1.600 δισ. δολάρια μόνον φέτος, εφόσον δεν μειώνει τις δημόσιες δαπάνες η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα –τουλάχιστον σε ισόποση βάση.
Οι Δημοκρατικοί, πλειοψηφικοί στην Γερουσία, αρνούνται με τη σειρά τους να μειώσουν τις δαπάνες για κοινωφελείς σκοπούς, ενώ ευνοούν καταργήσεις φορο-απαλλαγών υπέρ των πλουσιοτέρων, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι εναντιώνονται…
Ο Οίκος Moody ‘s έχει υποβιβάσει την Ιρλανδία, την Ισπανία και φυσικά την Ελλάδα. Στην περίπτωση πάντως, που προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa των ΗΠΑ, θα είναι ο πρώτος από τους τρεις μεγαλύτερους Οίκους αξιολόγησης , που οδηγούνται σε παρόμοια απόφαση για τις ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν την σοβαρότερη οικονομική κρίση μετά το κραχ.