Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος -η οποία και βασίζεται στην πρόοδο και τον συντονισμό των κινήσεων που έχει επιτευχθεί- και την αισιοδοξία του για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αφού επισήμανε ότι η αισιοδοξία του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέχρι το τέλος του χρόνου, πηγάζει λόγω της θετικής βούλησης όλων των πλευρών, προανήγγειλε την σύντομη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
«Νομίζω ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -που θα έχετε σύντομα και το νομοσχέδιο- είμαστε σε καλύτερο δρόμο από ό,τι φοβόμουν. Δηλαδή, είμαι πιο αισιόδοξος από ότι πριν ένα μήνα. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι οι παίκτες -οι ρυθμιστικές αρχές, η ΕΚΤ, οι τράπεζες, η κυβέρνηση- είμαστε κοντά στο να ολοκληρωθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Έχουμε κάνει πολλά βήματα συντονισμού, που δεν είχαν γίνει στην προηγούμενη κυβέρνηση και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και από ότι λένε οι θεσμοί είναι πιο οργανωμένη η δουλειά που κάνουμε».
Κατά την τοποθέτησή του, στην Επιτροπή Οικονομικών, επί του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε και την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορέσει να απελευθερώσει την συμπιεσμένη ζήτηση που υπάρχει στην οικονομία.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, παραδέχθηκε ότι το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες, αναγνώρισε ότι η στρατηγική για έξοδο από την κρίση «είναι γεμάτη αγκάθια και αβεβαιότητες» κι επισήμανε ότι το κλίμα αυτό της αβεβαιότητας ενισχύει και η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι αριθμοί σε αυτόν τον Προϋπολογισμό για το 2016 είναι πολύ αβέβαιοι γιατί δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη ώθηση μπορεί να υπάρξει στην οικονομία το 2016. Τι ώθηση μπορεί να δώσει η συμπιεσμένη ζήτηση που υπάρχει από το φόβο (από τους καταναλωτές, από τους αποταμιευτές που φοβούνται να γυρίσουν τα χρήματα πίσω για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών, από τους επενδυτές που δεν επενδύουν). Αυτή η ώθηση θα δουλέψει σαν την υποτίμηση. Σε τέτοια φάση είμαστε. Δεν μπορούμε να κάνουμε υποτίμηση, αλλά αν απελευθερωθεί αυτή η συμπιεσμένη ζήτηση θα μπορέσουμε να έχουμε τον χρόνο να ξεδιπλωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της κυβέρνησης, που πρέπει να καταθέσουμε τον Μάρτιο του 2016».
Εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι η επιβολή ελεγχόμενων τραπεζικών συναλλαγών είχε λιγότερο δυσμενείς επιπτώσεις από ότι αναμενόταν, συνέδεσε τη σταδιακή αποκατάστασή τους με τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφονται και οδηγούν σε επί τα βελτίω αναθεώρηση του μεγέθους της ύφεσης το 2015 και το 2016. Πάντως επιβεβαίωσε τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος προέβλεψε πλήρη άρση των capital controls πριν το τέλος του α’ εξαμήνου του 2016.