Έτοιμη να συζητήσει κάθε λύση που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να μιλάει για πρώτη φορά για το «επιλεκτικής χρεοκοπίας» λέγοντας ότι «δεν αφορά σε πραγματική χρεοκοπία», αλλά σε όρο που χρησιμοποιούν οι διεθνείς οίκοι για την αξιολόγηση των ομολόγων .

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η λύση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου όπου προγραμματίζεται η εκταμίευση της 6η δόσης του δανείου.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε θετικός και στην παροχή «εγγυήσεων» από την Ελλάδα εφόσον συνοδεύονται από ένα πακέτο λύσεων που οδηγούν στην οριστική βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή εμπράγματων εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.

«Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και επεσήμανε πως αυτό θα γίνει «με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα.».

Ο υπουργός οικονομικών τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF.

Για τις τράπεζες

Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο υπουργός τόνισε ότι με τη φράση «πλήρης θεσμική κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» εννοεί ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών (διότι, είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά και όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες), άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα λειτουργούν αντιρροπιστικά».

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθεί 1,3 δις. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Ειδικά για τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει «νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις.