Μεγάλες αμφιβολίες εκφράζει η Κομισιόν για τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Οι αναλυτές των Βρυξελλών τονίζουν σε έκθεση που εξέδωσαν για την Ελλάδα ότι οι στόχοι από την μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά και η κατάχρηση που γίνεται στην χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, είναι δύο ανοιχτά θέματα που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.

Και επειδή οι Βρυξέλες ανησυχούν ότι πολλά από τα μέτρα μπορεί να μην εφαρμοστούν στην πράξη ετοιμάζονται να στείλουν εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα για να μας… βοηθήσουν στην εφαρμογή τους!

Κυβέρνηση και Κομισιόν βάζουν στο στόχαστρο το σύνολο των κοινωνικών επιδομάτων εργαζομένων και ανέργων με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Από το μέτρο αυτό προβλέπονται να εξοικονομηθούν 345 εκατ. ευρώ το 2011 και συνολικά 665 εκατ. ευρώ έως το 2015.

Σε κάθε περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να ξεχάσουν τα «περίεργα» επιδόματα που έπαιρναν όπως το επίδομα πλυσίματος χεριών το επίδομα για ψωμοτύρι, το επίδομα προπέλας το επίδομα κεραίας ή κερατοεπίδομα, το επίδομα μεταφοράς φακέλου και τα επίδομα γαλοπούλας.

Φωνή και λόγο θέλουν οι Βρυξέλες και μέσα στον εισπρακτικό μηχανισμό του Δημοσίου. Στην νέα έκθεση αξιολόγησης, η τρόικα αμφισβητεί ευθέως τους στόχους ανοίγοντας έτσι και πάλι το θεμάτων ιδιωτών «ράμπο» που θα εισπράττουν αντί για τους εφοριακούς, τα λουκέτα στις εφορίες και τα πιο σκληρά τεκμήρια για τους επαγγελματίες.

Σε κάθε περίπτωση οι τεχνοκράτες από την τρόικα όχι μόνο θα έρθουν στην Αθήνα, αλλά από ότι φαίνεται, θα έχουν και εποπτικό ρόλο σε κομβικές λειτουργίες του δημοσίου, ενώ θα ελέγχουν και πως βγαίνουν τα χρήματα από τα κρατικά ταμεία

Βασικές προϋποθέσεις για την αποφυγή των κινδύνων που ενέχει η εφαρμογή των μέτρων, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, είναι οι :
– αυστηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
– ύπαρξη πολιτικής & κοινωνικής συναίνεσης
– επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
– παροχή τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση θεσμικών αδυναμιών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, καθοριστικό ρόλο στη μείωση του δημόσιου χρέους θα παίξουν τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού πρώτα κορυφωθεί το 2012. Ωστόσο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολλά χρόνια και ως εκ τούτου υπόκειται σε ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις οι οποίες δεν μπορούν να προβλεφθούν.

Όσον αφορά στο κόστος δανεισμού, η Κομισιόν, θεωρεί απίθανο τα επιτόκια να επιστρέψουν σε προσιτά επίπεδα σε μερικά 3μηνα. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί και στους οίκους αξιολόγησης τονίζοντας ότι ο σκεπτικισμός των αγορών οφείλεται στις αμφιβολίες που διατυπώνονται για την ικανότητα της Κυβέρνησης και της κοινωνίας να πετύχουν δημοσιονομική σταθεροποίηση.