Σε πλήρη ανατροπή του μέχρι σήμερα σχεδιασμού για τα φορολογικά και τα υπόλοιπα μέτρα ενδέχεται να οδηγήσει το γεγονός ότι οι ελεγκτές της τρόικας απέρριψαν κάποιες από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να αναζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες επιπλέον μέτρα 2-3 δις. ευρώ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από καμία επίσημη κυβερνητική πηγή μέχρι στιγμής και τα πάντα θα κριθούν στην αυριανή συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα, το τελικό πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί αύριο το απόγευμα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε προϊδεάσει για αλλαγές στα νέα μέτρα με διαρροές και σε αυτά περιλαμβάνονται η διεύρυνση του κλιμακίου εισοδήματος στο οποίο θα υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά-– κεφαλικός φόρος, με συντελεστή 1%. Στον εφαρμοστικό νόμο το όριο της έκτακτης εισφοράς 1% είναι 12.000 – 25.000 ευρώ, αντί για 20.000 ευρώ που ήταν αρχικά. Από 25.000 – 50.000 ευρώ θα είναι 2% και από 50.000 ευρώ και άνω θα είναι 3%.

Όσον αφορά τις αποδείξεις, πλέον θα απαιτούνται αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματος του κάθε φορολογούμενου, ενώ δεν θα υπάρχει έκπτωση φόρου. Έτσι όμως, οι πολίτες θα χάσουν την ευκαιρία της επιστροφής φόρου, που αξιοποίησαν φέτος.

Θα υπάρχει μια αύξηση στον ειδικό φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης της τάξεως των 5 λεπτών το λίτρο.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου ακίνητης περιουσίας θα είναι στα 200.000 ευρώ, από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα.