Ακόμη και αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, υποστηρίζει με άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt ο καθηγητής της Οξφόρδης Κλέμενς Φούεστ.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης θα είναι ανέφικτο να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση, κάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο αδύνατη τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει εναλλακτική λύση στο ελληνικό παζλ. Ο κ. Φούεστ υποστηρίζει ότι εγγυητές για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μπορούν να μπουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. «Αυτές οι κυβερνήσεις δεν θα αναλαμβάνουν έτσι κανέναν κίνδυνο μιας και είναι μέτοχοι της ΕΚΤ», τονίζει ο καθηγητής.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε μετά να αναχρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες στο βαθμό που το έχει κάνει μέχρι τώρα, ακόμα και στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης. Η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής θα είναι διασφαλισμένη», είπε.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. «Οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη χρεωκοπία της Ελλάδας, οι τράπεζες έχουν σχηματίσει προβλέψεις και πολλά εργαλεία είναι έτοιμα για τη σταθεροποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών», τόνισε.