Η αμηχανία που επικρατεί στη Γερμανία μπροστά στον γόρδιο δεσμό του ελληνικού προβλήματος, φάνηκε ξεκάθαρα στην προχθεσινή δραματική συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου με κυβερνητική πλειοψηφία εγκρίθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο και θα περιλαμβάνει ήπια αναδιάρθρωση με ανταλλαγή νέων ομολόγων με παλαιά, αλλά και συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στα βάρη.
Παρά τις σφοδρές επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τη μέχρι τώρα πολιτική της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ έναντι της χώρας μας, σχεδόν όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ του «σχεδίου Σόιμπλε», ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών.
Ο υπουργός Οικονομικών, που κρατά όλο το βάρος σωτηρίας της Ελλάδας, προσπάθησε και πέτυχε για την ώρα ,με δραματικούς τόνους στην ομιλία του, να πείσει το γερμανικό πολιτικό κόσμο, αλλά και την κοινή γνώμη, ότι ένα νέο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο, καθώς η χώρα απειλείται άμεσα με χρεοκοπία, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα με άγνωστες μέχρι στιγμής συνέπειες.
Ο γερμανικός πολιτικός κόσμος φάνηκε να κατανοεί ότι η Ελλάδα είναι μια ωρολογιακή βόμβα, που αν εκραγεί με μια πιθανή χρεοκοπία, θα καταστρέψει και τα όσα έχει μέχρι τώρα καταφέρει η Γερμανία με τη συμμετοχή της στο ευρώ.
Σχολιαστές έλεγαν πρόσφατα, μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής, ότι τώρα οι βουλευτές -ειδικά του κυβερνητικού συνασπισμού- έχουν στο οπλοστάσιό τους εκείνα τα μέσα με τα οποία και θα μπορούν να πείσουν το λαό, κυρίως τους γερμανούς φορολογούμενους στις εκλογικές τους περιφέρειες, ότι η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να βοηθηθεί, γιατί αυτό θα είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Γερμανών και ότι τελικά η χώρα μας δεν είναι «ένα βαρέλι δίχως πάτο».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», μετά την έγκριση του σχεδίου του από το Κοινοβούλιο, αλλά και τη στήριξη που έχει σε γενικές γραμμές και από τα υπόλοιπα κόμματα, μπορεί τώρα να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στην εφαρμογή των σχεδίων του και κυρίως να πείσει την ΕΚΤ, αλλά και όσους διαφωνούν -όπως η Γαλλία, με τη συμμετοχή ιδιωτών στη σωτηρία της Ελλάδας- ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί συναίνεση.
Η καγκελάριος Μέρκελ μπορεί να στηρίζει τον Σόιμπλε, όμως είναι αυτή που κυρίως δέχθηκε τα πυρά της γερμανικής αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησε για καταστροφική μέχρι τώρα πολιτική στο ελληνικό θέμα.
Παρ’ όλα αυτά, τούτη τη στιγμή η καγκελάριος φαίνεται να παίζει δευτερεύοντα ρόλο πίσω από τον υπουργό Οικονομικών, που έχει αναλάβει την ευθύνη και τα ηνία της οικονομικής πολιτικής και κατά συνέπεια της διάσωσης της Ελλάδας. Βέβαια, ο Σόιμπλε συνέδεσε το σχέδιο ελληνικής σωτηρίας με νέα σκληρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν από την κυβέρνηση της χώρας ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το νέο πακέτο βοήθειας, τονίζοντας στην ομιλία του ότι «η σωτηρία των Ελλήνων βρίσκεται στα χέρια τους».