Η Γερμανία και οι άλλες ισχυρές χώρες της ευρωζώνης, στην προσπάθεια τους να σχεδιάσουν μία δεύτερη διάσωση για την Ελλάδα, θέλουν του ιδιώτες επενδυτές να αναλάβουν μέρος του κόστους για αυτή την προσπάθεια, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Wall Street Journal.
Ωστόσο, η ΕΚΤ, στηριζόμενη από τη Γαλλία, δεν επιθυμεί κινήσεις που θα δημιουργούσαν την εντύπωση πτώχευσης της Ελλάδας ή θα έκανε τις τράπεζες που κατέχουν ομόλογα της να υποστούν ζημία.
Η συζήτηση έχει βαθύνει και μία επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη, από τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κύριο Σόιμπλε προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ κύριο Τρισέ και προς άλλους είναι ενδεικτική της κατάστασης. Ο κύριος Σόιμπλε απορρίπτει τις «μεσοβέζικες» λύσεις και καλεί για μία «ποσοτική και ουσιαστική συνεισφορά» από ιδιώτες επενδυτές.
Η κατάσταση, βέβαια, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. «Οποιαδήποτε απαίτηση του κ. Σόιμπλε η οποία ουσιαστικά πλήττει τους δανειστές της Ελλάδας – και μειώνει δραστικά το ποσό των χρημάτων που η Γερμανία πρέπει να δώσει – είναι πολύ πιθανό να προσεγγιστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως μία χρεοκοπία της χώρας», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε κάποια επίπτωση στα χρηματοοικονομικά των τραπεζών. «Περίπου το 70% του ελληνικού χρέους εκτός Ελλάδας είναι συγκεντρωμένο σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες».