Άλλη μια χρόνια, το 2010 έκλεισε… αλά ελληνικά με υπέρβαση του ελλείμματος κατά 2,2 δισ. από τις αρχικές προβλέψεις και το οικονομικό επιτελείο τρέχει να μπαλώσει όπως τις τρύπες στον προϋπολογισμό με επιπρόσθετα μέτρα της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Μεγάλος εχθρός για τον μνημόνιο και τα κρατικά ταμεία παραμένει η ύφεση που ρίζωσε ακόμα πιο βαθιά στην οικονομία το 2010 με το ΑΕΠ να κινείται σε χαμηλά επίπεδα έως και 230 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνει η νέα επιδείνωση του ΑΕΠ; Ότι όχι μόνο το έλλειμμα αλλά σχεδόν όλες οι βασικές υποθέσεις του προϋπολογισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν!

Σε απόλυτους αριθμούς, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε τα 24,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 από 36,3 το 2009, ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε από 235 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 230,1 δισ. ευρώ το 2010.

Η Ελλάδα εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ε.Ε. μετά την Ιρλανδία (32,4% του ΑΕΠ) και το υψηλότερο δημόσιο χρέος στους «27».

Επί της ουσίας, η απόκλιση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2010 ενεργοποιεί τα πρόσθετα μέτρα για φέτος. Θα υπερβούν την πρόβλεψη των 3 δισ. του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αναμένεται να φθάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει τις οριζόντιες περικοπές μισθών, αλλά και τις γενικευμένες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, το βάρος πλέον πέφτει σε μέτρα που έχουν προβλεφθεί για το 2012 και είναι πιθανόν να αρχίσουν να εφαρμόζονται από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην εξοικονόμηση χρημάτων μέσω μείωσης του αριθμού των δικαιούχων των κοινωνικών επιδομάτων, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Στην κλίνη του Προκρούστη θα μπουν οι πρόσθετες αμοιβές στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένεται να μειωθούν εκ νέου, όπως επίσης και οι υπερωρίες σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, ενώ νέο ψαλίδι έρχεται σε λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες. Παράλληλα επιταχύνονται τα σχέδια για συγχωνεύσεις ή ακόμη και λουκέτα σε ανενεργούς φορείς. Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρηματοδοτεί 1.500 φορείς και στόχος είναι να μειωθούν κατά 30-50% ώστε να εξοικονομηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ από τα 2 δις ευρώ που χρηματοδοτούνται στον προϋπολογισμό.

Μέσα στα μέτρα που έρχονται είναι και η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, αν και στο υπουργείο εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα εφαρμοστεί από τις αρχές Ιουλίου.