Πτώση στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων περίπου κατά 25% στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο εμφανίζεται από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας.

Αντιθέτως ιδιαίτερη κινητικότητα παρουσιάζονται στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για δάνεια έως 15.000 ευρώ στα οποία τα επιτόκια είναι επιδοτούμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας η ζήτηση καταναλωτικών δανείων είναι εξαιρετικά μειωμένη όπου ενδεικτικά στην αγορά ηλεκτρικών ειδών παρουσιάζεται μειωμένη κατά 25% συγκρινόμενη με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ίδιο ποσοστό μείωσης εμφανίζεται και στον κλάδο των αυτοκινήτων, ενώ καθίζηση παρατηρείται στα στεγαστικά δάνεια όπου σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικών στελεχών «δεν κινείται τίποτε».

Αντιθέτως, κινητικότητα υπάρχει στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών με δάνεια έως 15.000 ευρώ. Το σύνολο χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος προέρχεται από το ΕΣΠΑ και την συμμετοχή των τραπεζών και φθάνει τα 800 εκατ. ευρώ.