Κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, με αντίστοιχη ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, μείωση των αποζημιώσεων που θα δίνονται σε περίπτωση απόλυσης, πάγωμα των αυξήσεων και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και πλήρη αποσύνδεση των αποδοχών από τον πληθωρισμό είναι η «σκληρή συνταγή» που προτείνει στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την μείωση του εργατικού κόστους που θα οδηγήσει σε περιορισμό της ανεργίας. Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα ξεπεράσει, την τρέχουσα διετία, ακόμα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Θα διαμορφωθεί φέτος στο 14,8% και θα εκτιναχθεί στο 15% το 2012. Ως εκ τούτου το ΔΝΤ προβάλει ως επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους και προχωρά σε τρεις συστάσεις:

– Την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με τις επιχειρησιακές με τους αναλυτές του ταμείου να τονίζουν ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργαζομένων εργοδοτών θα πρέπει να είναι «αποκεντρωμένες», να μην ξεκινούν δηλαδή από σταθερές διεκδικήσεις.

– Την πλήρη αποσύνδεση των μισθών από τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού, δηλαδή την οριστική κατάργηση αυξήσεων στους μισθούς. Στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να χορηγούνται, σύμφωνα πάντα με τον ΔΝΤ, συγκρατημένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

– Την περεταίρω περικοπή των αποζημιώσεων οι οποίες, βάσει της νομοθεσίας χορηγούνται πλέον μειωμένες, ανάλογα με τον χρόνο που έχει δοθεί -ως προειδοποίηση- στον απολυμένο.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ διατυπώνουν και την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση για τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογές, ώστε οι μισθολογικές περικοπές να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αποφυγή νέων απολύσεων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό -3% (όπως εκτιμάται και στον κρατικό προϋπολογισμό) και ο ρυθμός του ΑΕΠ θα βελτιωθεί στο 1,1% το 2012. Τα στελέχη μάλιστα του ταμείου εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της ύφεσης και σταδιακά θα υπάρξει βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Ως καύσιμο για την οικονομία χαρακτηρίζονται οι εξαγωγές καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν σημαντική αύξηση στον ρυθμό τους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ειδικά το 2010. Παρόλα αυτά το ΔΝΤ εκφράζει έντονες ανησυχίες για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνική οικονομίας, με το έλλειμμα στο τρεχουσών συναλλαγών να εκτιμάται υψηλό, στο -8,2% του ΑΕΠ το 2011και να βελτιώνεται ελαφρά το 2012 στο 7,1%, κάτι που όμως θα απαιτήσει επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Στην έκθεση τονίζεται ότι η αύξηση των φορών μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στο έλλειμμα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας για να ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα.

Στην αντίποδα αισιόδοξες είναι οι προβλέψει για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,5% και στο 0,5% το 2012.