Την άμεση εξόφληση όλων των οφειλών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου προς τις κατασκευαστικές εταιρείες και τους μελετητές ζητά από την κυβέρνηση το ΤΕΕ, υποδεικνύοντας ότι «λεφτά υπάρχουν»: τα 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζονται ως χρέη έναντι εκτελεσμένων έργων, μπορούν να εξασφαλιστούν από τα 30 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για το νέο «πακέτο» στήριξης των τραπεζών, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.
Επίσης, αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας, στην οποία συστηματικά και αποδεδειγμένα συμβάλει η οικοδομική δραστηριότητα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ προτείνει, έναντι του νέου «πακέτου» στήριξης που θα τους δοθεί από την κυβέρνηση, οι τράπεζες να δεσμευτούν ότι θα διαθέσουν συγκεκριμένο ποσό για στεγαστικά δάνεια.
Το ΤΕΕ γνωρίζοντας πως η κατάσταση στον κατασκευαστικό κλάδο οδηγείται σε αδιέξοδο, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων για 15νθήμερη αποχή από τις δημοπρατήσεις έργων σε όλη τη χώρα, η οποία ως κύρια αιτήματα έχει:
• Την άρση της άτυπης στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο, με αποτέλεσμα οι οφειλές του κράτους προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις για εκτελεσμένα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή να αγγίζουν το 1% του ΑΕΠ.
• Το σταμάτημα του διαρκούς «ψαλιδίσματος» του Προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων, που όμως, όπως δείχνει η πράξη έχει αντίθετα αποτελέσματα.
• Την επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
• Την ανάκληση της κατάργησης αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν κυρίως την Περιφέρεια της χώρας όπως «Θησέας», «Πίνδος», «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κ.α.