Από το 2008 κιόλας, στα ελληνικά νοικοκυριά επικρατούσε κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον της οικονομικής τους κατάστασης.
Αυτό καταγράφει έρευνα που διενήργησε η ΕΣΥΕ (νυν ΕΛΣΤΑΤ), το χρονικό διάστημα Απριλίου- Ιουνίου 2008, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2007.
Σε ποσοστό 44,3%, τα ελληνικά νοικοκυριά «έβλεπαν» την κρίση να έρχεται και πίστευαν ότι τα χειρότερα θα τα ζούσαν τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας από τους πιθανούς λόγους για την απαισιοδοξία των νοικοκυριών ήταν ίσως το γεγονός πως σε ποσοστό 47,6% χρωστούσαν στις τράπεζες περισσότερα χρήματα από τον μηνιαίο μισθό τους.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα, που είχε οφειλές, οι οποίες δεν σχετίζονται με την κύρια κατοικία, ήταν μικρότερο από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (3,6% έναντι 4%).
Σε ποσοστό 17,3% τα νοικοκυριά είχαν σημαντική μείωση στο συνολικό ακαθάριστο εισόδημά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών (ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 16%). Η απώλεια εργασίας – απόλυση, λόγω πλεονάζοντος προσωπικού, αποτελεί τον κυριότερο λόγο (29%) για τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ελλάδα (ο μέσος όρος στην ΕΕ της μείωσης του εισοδήματος, λόγω απώλειας εργασίας ανέρχεται σε 26%, ενώ της μείωσης εισοδήματος για άλλους λόγους σε 28%).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δεν διαθέτουν τρεχούμενο τραπεζικό λογαριασμό, διότι οι χρεώσεις από τις τράπεζες είναι πολύ υψηλές (87%), δεν χρειάζονται τέτοιου είδους λογαριασμό και προτιμούν να συναλλάσσονται με μετρητά (86,8%), οι τράπεζες θα απέρριπταν την αίτηση τους (27%), δεν υπάρχουν υποκαταστήματα τράπεζας κοντά στον τόπο διαμονής ή εργασίας των μελών των νοικοκυριών (6,3%) ή έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση λογαριασμού, η οποία απορρίφθηκε (4%).
Μόνον 4,5% των νοικοκυριών είχαν κάνει υπερανάληψη σε κάποιον από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 8%. Αλλά, 47,6% των νοικοκυριών έχουν συνολικό οφειλόμενο ποσό από την υπέρβαση του πιστωτικού του ορίου (υπερανάληψη) των τραπεζικών λογαριασμών περισσότερο από το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημά τους (μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία με 47%).
Το 42,2% των νοικοκυριών διαθέτουν πιστωτική κάρτα διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους (81%).
Σε ό,τι αφορά στις εκπρόθεσμες – ληξιπρόθεσμες οφειλές, από την έρευνα προκύπτει ότι 3,6% των νοικοκυριών έχουν οφειλές, που δεν σχετίζονται με την κύρια κατοικία, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 4%.