Σήμα για «σπριντ» στην υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης έστειλε στις χώρες της Ε.Ε. χθες (19/2) ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντέκλαν Κοστέλο, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης λήγει μέσα στο 2026 και η Κομισιόν δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση για τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται πέραν του χρονοδιαγράμματος.

Για να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την υλοποίηση 240 έργων έως το 2026 τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση 18 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Απριλίου σχεδιάζεται η αφαίρεση έργων που δεν μπορούν υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών και η ένταξη έργων που θα «τρέξουν» γρήγορα.

Ευρώ

Νέο αίτημα

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα θα υποβάλλει τέσσερα νέα αιτήματα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης από τα οποία τα δύο φέτος και τα άλλα δύο εντός του 2026. Ειδικότερα στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου θα υποβληθεί το 6ο κατά σειρά αίτημα για 2,4 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 2,5 δισ. ευρώ δάνεια που αντιστοιχούν σε 46 προαπαιτούμενα, το 7ο αίτημα θα προβλέπει επιχορηγήσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ και δάνεια 2,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 35, το 8ο αίτημα θα περιλαμβάνει 1,7 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,2 δισ. ευρώ δάνεια που αντιστοιχούν σε 39 προαπαιτούμενα και το 9ο αίτημα θα αφορά 3,5 δισ. επιχορηγήσεις που αντιστοιχούν σε 126 προαπαιτούμενα.

Για την 6η δόση τα δύσκολα ορόσημα είναι:

  • Οι συμβάσεις ανάθεσης για τα νέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας.
  • Η θεσμοθέτηση ταχύτερων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
  • Η σύμβαση για το έργο THΟRAX που αφορά την ηλεκτρονική ασφάλεια και τις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Οι συμβάσεις την αναβάθμιση περιφερειακών λιμένων.
  • Οι συμβάσεις για την αποκατάσταση σιδηροδρομικού δικτύου και οδών που καταστράφηκαν από την καταιγίδα Daniel.
  • H έγκριση στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανεμογεννητριών.
  • Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου σε ποσοστό 95% μαζί με την δημιουργία δύο κεντρικών γραφείων.
  • Η σύσταση και λειτουργία του συστήματος για την παροχή ηλεκτρονική ταυτότητα ασθενή.
  • Η δημιουργία νέων πολεοδομικών σχεδίων για τις περιοχές που εγκαταλείπουν την χρήση του λιγνίτη.
  • Η μείωση της οφειλής του claw back από τις φαρμακευτικές εταιρίες κατά 150 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικών επενδύσεων.

Μεταρρυθμίσεις

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων η λίστα με τα 8 βασικά έργα για το 2025 περιλαμβάνει:

  1. Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης – νέος δικαστικός χάρτης: ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπαλλήλων κ.α.
  2. Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε 750 δημοτικές ενότητες σε όλη τη χώρα (προϋπολογισμός 323 εκατ. ευρώ)
  3. Ανακαίνιση 80 Δημόσιων Νοσοκομείων (συνολικός προϋπολογισμός: 450 εκατ. ευρώ)
  4. Επέκταση του Προσωπικού Ιατρού και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών 156 Κέντρων Υγείας (συνολικός προϋπολογισμός 365,4 εκατ. ευρώ)
  5. Βόρειο Τμήμα του Ε-65 Τρίκαλα-Εγνατία Οδός: Μήκους 70 χλμ. – έχει ολοκληρωθεί το 65% του έργου (προϋπολογισμός 480 εκατ. ευρώ)
  6. Σπίτι μου ΙΙ: Πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη (Προϋπολογισμός: 2 δις ευρώ, εκ των οποίων 1 δις από τους δανειακούς πόρους του ΤΑΑ).
  7. Ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου: Έχει ήδη ολοκληρωθεί πάνω από το 85% της κτηματογράφησης.
  8. Τα 85 έργα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών (προϋπολογισμός 455 εκατ. ευρώ).