Το 84% των εργαζομένων δίνει προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ η αμοιβή και η εργασιακή ασφάλεια παραμένουν καθοριστικοί παράγοντες για το 85% και το 87% αντίστοιχα. Επιπλέον, το 56% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι θα αποχωρούσε από μια εργασία εάν δεν ένιωθε πως ανήκει στην ομάδα, ενώ το 46% θα απέρριπτε μια επαγγελματική πρόταση που δεν ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές του αξίες.
Τα συμπεράσματα της έρευνας Workmonitor
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την έρευνα της Randstad, γνωστή ως Workmonitor, η οποία αποκαλύπτει ότι η επαγγελματική πορεία δεν αφορά πλέον μόνο την οικονομική σταθερότητα ή την εξέλιξη στην καριέρα, αλλά συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής. Αυτό δείχνει ότι διαμορφώνεται μια νέα δυναμική στις προσδοκίες των εργαζομένων.
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον και η αποχώρηση
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 52% των εργαζομένων έχει εγκαταλείψει στο παρελθόν μια θέση λόγω τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος. Σήμερα, οι επαγγελματίες αναζητούν ρόλους που αντικατοπτρίζουν τις αξίες τους, προάγουν ουσιαστικές σχέσεις και προσφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης, διασφαλίζοντας έτσι την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη.
Η έρευνα και το δείγμα της
Η έρευνα Workmonitor για το 2025 πραγματοποιήθηκε από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου 2024, με τη συμμετοχή 750 εργαζομένων στην Ελλάδα, ηλικίας 18-67 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες εβδομαδιαίως, καθώς και ελεύθερων επαγγελματιών και ανέργων που αναζητούν εργασία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το συνολικό δείγμα της έρευνας ανέρχεται σε 26.000 άτομα σε 35 διαφορετικές αγορές.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν
Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν την κουλτούρα τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις των εργαζομένων. Όσες εταιρείες επενδύουν σε ένα υποστηρικτικό και δυναμικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι υπάλληλοι αισθάνονται εκτιμημένοι και έχουν ευκαιρίες εξέλιξης, θα έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη διατήρηση των ταλέντων τους.
Οι εργαζόμενοι διαπραγματεύονται για καλύτερες συνθήκες
Οι εργαζόμενοι απομακρύνονται από τα παραδοσιακά οφέλη και στρέφονται σε πιο εξατομικευμένες παροχές. Το 70% των εργαζομένων ανέφερε ότι έχει διαπραγματευτεί για καλύτερες συνθήκες εργασίας ή υψηλότερες αμοιβές, έναντι του 62% το 2024. Επιπλέον, το 42% δηλώνει ότι θα εγκατέλειπε μια εργασία αν διαφωνούσε με τις απόψεις της ηγεσίας, ενώ το 46% δεν θα δεχόταν να εργαστεί σε εταιρεία που δεν ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές του αξίες.
Η σημασία της εξατομίκευσης
Επιχειρήσεις που προσφέρουν εξατομικευμένα εργασιακά οφέλη φαίνεται πως κερδίζουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, με το 57% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι θα ένιωθε μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον. Παράλληλα, το 53% αναφέρει ότι θα αποχωρούσε αν ο εργοδότης του δεν λάμβανε υπόψη τις ανάγκες του για βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.
Η ευελιξία γίνεται βασική προτεραιότητα
Η ευελιξία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία, καθώς το 54% των εργαζομένων δηλώνει ότι έχει πλέον μεγαλύτερη ελευθερία στο ωράριό του, ενώ το 51% έχει τη δυνατότητα επιλογής του τόπου εργασίας του. Ωστόσο, υπάρχει μια απόκλιση ανάμεσα στις επιθυμίες των εργαζομένων και τις προτεραιότητες των εργοδοτών, καθώς ενώ το 45% προτιμά ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, το 48% των επιχειρήσεων επιμένει στην πλήρη επιστροφή στο γραφείο.
Το «ανήκειν» και η εργασιακή κουλτούρα
Η αίσθηση του «ανήκειν» αποτελεί βασικό στοιχείο για την παραγωγικότητα και την επαγγελματική ικανοποίηση, με το 80% των εργαζομένων να δηλώνει ότι θέλει να αισθάνεται κομμάτι της ομάδας. Παράλληλα, το 88% αναφέρει ότι αποδίδει καλύτερα όταν υπάρχει αίσθημα κοινότητας στον εργασιακό του χώρο.
Η εργασιακή κουλτούρα και οι πολιτικές ισότητας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των εργαζομένων. Το 52% έχει εγκαταλείψει μια εργασία λόγω τοξικού περιβάλλοντος, ενώ το 56% θα άλλαζε εργοδότη αν δεν αισθανόταν μέρος της ομάδας. Παρότι το 86% των εργαζομένων δηλώνει ότι εκτιμάται στη δουλειά του, το 61% αποφεύγει να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του, με τα ποσοστά αυτά να αυξάνονται στις νεότερες γενιές.
Η ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση
Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την ανάγκη συνεχούς ανάπτυξης δεξιοτήτων, ιδιαίτερα ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανόδου της τεχνητής νοημοσύνης. Το 73% θεωρεί απαραίτητη την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του, ενώ το 36% δηλώνει ότι θα αποχωρούσε από μια εργασία που δεν του προσφέρει ευκαιρίες μάθησης. Παρόλα αυτά, μόνο το 35% εμπιστεύεται ότι οι εργοδότες του θα επενδύσουν ενεργά στην εκπαίδευση του προσωπικού τους.
Οι εργοδότες που προσαρμόζονται κερδίζουν
Οι εργοδότες που προσαρμόζονται στις ανάγκες των εργαζομένων κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους, με το 57% να δηλώνει ότι θα αισθανόταν μεγαλύτερη σιγουριά αν είχε πρόσβαση σε εξατομικευμένα οφέλη και εργασιακή ευελιξία. Ωστόσο, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση παραμένει πρόβλημα, καθώς το 51% των εργαζομένων δηλώνει ότι θα αποχωρούσε αν δεν είχε καλή σχέση με τον προϊστάμενό του.
Το μέλλον της αγοράς εργασίας
Η σύγχρονη αγορά εργασίας μεταμορφώνεται, με τις απαιτήσεις των εργαζομένων να αλλάζουν ριζικά. Οι οργανισμοί που θα ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες πραγματικότητες και θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προάγει την εμπιστοσύνη, την ευελιξία και την επαγγελματική ανάπτυξη θα έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διατήρηση των ταλέντων τους.