Περίπου 120.000 επιχειρηματίες που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία απειλούνται να χάσουν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν μέχρι σήμερα, το σημαντικότερο από τα οποία είναι ότι φορολογούνται μόνο για τα έσοδά τους στη Βρετανία.
Η προηγουμένη κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν υποχρέωσε τους ξένους επιχειρηματίες και τους ξένους υψηλόμισθους εργαζομένους που διαμένουν στη Βρετανία πάνω από επτά χρόνια, να πληρώνουν το ποσό των 30.000 λιρών το χρόνο, το κάθε άτομο μιας οικογένειας, για να μην ελέγχονται τα έσοδά τους εκτός της Μεγάλης Βρετανίας.
Τώρα, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να καταργήσει το χρονικό όριο των επτά χρόνων και να πληρώνουν οι ξένοι το ποσό των 30.000 λιρών τον χρόνο ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που διαμένουν στη Βρετανία. Επιπλέον, όμως, η εφορία έχει κάνει πρόταση στο υπουργείο Οικονομικών να φορολογούνται οι ξένοι και για τα έσοδά τους εκτός Βρετανίας.
Στα νέα αυτά φορολογικά μέτρα αντιδρούν οι θεσμικοί παράγοντες του Σίτι, οι οποίοι επισημαίνουν στη βρετανική κυβερνηση, ότι εάν εφαρμοσθούν, θα ακολουθήσει μεγάλη έξοδος ξένων επιχειρηματιών με αποτελέσματα πολύ αρνητικά για το Σίτι και την αγγλική οικονομια. Όταν η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν επέβαλε το φορολογικό παράβολο των 30.000 λιρών, 16.000 ξένοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την Αγγλία και εγκαταστάθηκαν στην Ελβετία και σε άλλες χώρες με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα.Τα νέα αυστηρά φορολογικά μέτρα επηρεάζουν άμεσα και τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου όπως και τους Έλληνες εργαζομένους σε ναυτιλιακά γραφεία. Ανάμεσα στους 16.000 ξένους και εργαζόμενους που εγκατέλειψαν την Αγγλία ήταν και μεγάλος αριθμός Ελλήνων, οι οποίοι εγκατέστησαν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα και την Ελβετία.
Οι παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου σε παλαιότερη έκθεση τους είχαν επισημάνει στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ότι τα ελληνικά ναυτιλιακά γραφεία στο Λονδίνο προσφέρουν εργασίες σε πολλούς τομεις, όπως στα δικηγορικά γραφεία, στις ασφάλειες, στα γραφεία διαιτησίας και στα γραφεία ναυλώσεων.