Μέχρι και σήμερα θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της διαβούλευσης που έχει ανοίξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να υποβληθούν σχόλια σχετικά με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Όσα σχόλια υποβληθούν θα αξιολογηθούν, και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις της, βάσει των οποίων θα προχωρήσει από τη νέα χρονιά σε νομοθετικές παρεμβάσεις. Η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ειδικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αναμφίβολα, το εγχείρημα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι εξαιρετικά περίπλοκο, αλλά αναγκαίο λόγω των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει στην αγορά. Ωστόσο, παράγοντες της κτηματαγοράς σημειώνουν ότι πρόκειται μόνο για ένα επεισόδιο σε ένα σίριαλ που ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο και θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, μέχρι να δοθούν λύσεις στις πολυάριθμες εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί.
Το νομοσχέδιο και οι επισημάνσεις πολιτών και φορέων της αγοράς, που καταγράφουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά την ακύρωση των κινήτρων, θα λειτουργήσουν ουσιαστικά ως έμμεση πίεση προς το Ανώτατο Δικαστήριο. Έτσι θα φανεί το μέγεθος των συνεπειών που προκύπτουν από την αντισυνταγματικότητα των κινήτρων του ΝΟΚ. Επομένως, η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα εκδοθεί στις αρχές του έτους, ενδέχεται να «απαλύνει» τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης, διευρύνοντας πιθανώς την περίμετρο των νόμιμων αδειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, έχουν υποβληθεί δεκάδες σχόλια στο ΥΠΕΝ. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, εξαιρουμένων των email που αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο, τα σχόλια ανέρχονταν περίπου στα 370. Αν και ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, καταδεικνύει την αγωνία που επικρατεί στην αγορά.
Η πλειονότητα των πολιτών εστιάζει στην ερμηνεία της έναρξης εργασιών, όπως αυτή ορίζεται από την απόφαση του ΣτΕ, η οποία καθορίζει ως καταληκτική ημερομηνία για τη διατήρηση των προνομίων του ΝΟΚ την 11η Δεκεμβρίου. Μάλιστα, κάποιοι, με χιούμορ, επισημαίνουν ότι στο τέλος της ημέρας, η έναρξη εργασιών για να αποφύγουν τη «δαγκάνα» του ΣτΕ θα περιλαμβάνει ακόμη και την αναζήτηση οικοπέδου στο Σπιτόγατο!
Παράλληλα, δεκάδες σχόλια έχουν υποβληθεί για την ετεροχρονισμένη αντισυνταγματικότητα των άρθρων του οικοδομικού κανονισμού (12 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του), καθώς και για τις ζημίες που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των συνδυαστικών κινήτρων, ανοίγοντας νέα δικαστικά μέτωπα αποζημιώσεων. Πολλά σχόλια έχουν επίσης κατατεθεί από τεχνικές εταιρείες με συμβόλαια αντιπαροχής, τα οποία αναφέρονται στις οικονομικές συνέπειες της κατάργησης των «μπόνους» του ΝΟΚ. Από τα πυρά των σχολιαστών δεν ξεφεύγει ούτε ο δήμος Αλίμου. Σύμφωνα με αναφορές, αν και ο δήμος κατάφερε να ακυρώσει τις διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού, έχει αξιοποιήσει και ο ίδιος το ΝΟΚ για το νέο δημαρχιακό μέγαρο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμος Αλίμου είχε εκδώσει προέγκριση δόμησης το 2021 για να χτίσει με τα κίνητρα του νόμου, την οποία πέρυσι αναθεώρησε, αυξάνοντας το ύψος κατά 1 μέτρο με τη χρήση του άρθρου 15. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε ανάκληση της οικοδομικής άδειας και των αναθεωρήσεών της, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει οικοδομική άδεια.