Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός γύρω από τα πρατήρια καυσίμων με στόχο τον εντοπισμό όσων λειτουργούν με «πειραγμένα» συστήματα εισροών – εκροών ή εκδίδουν εικονικές αποδείξεις ή παραποιημένα τιμολόγια ή δελτία. Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί από σήμερα Παρασκευή (13/12) νέο ποινολόγιο για τους παραβάτες οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες, που φθάνουν έως και 150.000 ευρώ, «λουκέτο» για δύο χρόνια, οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου, οι κατηγορίες των παραβάσεων και κυρώσεων, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία σφράγισης και αποσφράγισης των εγκαταστάσεων, η διαδικασία δέσμευσης και καταστροφής εξοπλισμού και δεξαμενών και οι όροι για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, των παραβάσεων και κυρώσεων, του τρόπου, του χρόνου και του μέσου δημοσιοποίησης.

Στιγμιότυπο από βενζινάδικο στο κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με την απόφαση, οι έλεγχοι διενεργούνται από ελεγκτές του ΣΔΟΕ, του υπουργείου Ανάπτυξης, της ΑΑΔΕ, των Περιφερειών με τη βοήθεια όπου χρειάζεται από αστυνομικές ή λιμενικές αρχές, ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ελέγχονται εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα και συστήματα εισροών – εκροών και αντλίες.

Ανάλογα με την παράβαση το ποινολόγιο προβλέπει:

  • Διετές λουκέτο και πρόστιμο 150.000 ευρώ με οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης για πρατήριο που λειτουργεί χωρίς το σύστημα παρακολούθησης εισροών εκροών.
  • Διετές λουκέτο, ποινικές κυρώσεις και πρόστιμο 100.000 ευρώ για μετρητές/αντλίες, που δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το σύστημα εισροών – εκροών.
  • Διετές λουκέτο και πρόστιμο 150.000 ευρώ για πειραγμένους μηχανισμούς, σύνδεση με μη αδειοδοτημένες δεξαμενές εικονικές αποδείξεις, εικονικά τιμολόγια ή δελτία.
  • Πρόστιμο 2.000 ευρώ την ημέρα και έως 40.000 ευρώ το χρόνο στην περίπτωση λειτουργίας πρατηρίου κατά τη διάρκεια βλάβης ή δυσλειτουργίας όλου ή μέρους του συστήματος εισροών εκροών.
  • Πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών που δεν πληροί τις απαιτήσεις.
  • Πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη συστήματος παρακολούθησης εισροών εκροών ο οποίος συνοδεύεται από πλαστά ή παραποιημένα πιστοποιητικά.
  • Πρόστιμο 20.000 ευρώ σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται ως εγκαταστάτης συστημάτων παρακολούθησης εισροών εκροών, χωρίς, προηγουμένως, να το έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ευρώ

Ποιοι κινδυνεύουν με λουκέτο

Η σφράγιση της εγκατάστασης διενεργείται από την ελέγχουσα αρχή, με τη συνδρομή αστυνομικής ή λιμενικής αρχής, όπου απαιτείται κατά τις περιστάσεις, κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης. Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, προϋπόθεση είναι η διαπίστωση παράβασης των διατάξεων που αφορούν στα ολοκληρωμένα συστήματα παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών – εκροών σε πρατήρια υγρών καυσίμων και εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης που επισύρει πρόστιμο ίσο ή άνω των 50.000 ευρώ.

Τα στοιχεία των παραβατών αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr και παραμένουν σε δημοσιότητα για δύο έτη από την ημερομηνία δημοσιοποίησης, αλλά «κατεβαίνουν» στην περίπτωση όπου Διοικητικά Δικαστήρια εκδώσουν προσωρινή διαταγή αναστολής ή δικαστική απόφαση ακύρωσης της απόφασης δημοσιοποίησης ή της καταλογιστικής πράξης επιβολής του προστίμου ή μείωσης του ποσού του προστίμου κάτω από τα 50.000 ευρώ.