Όταν το κόστος δανεισμού της Ελλάδας υποχώρησε κάτω από αυτό της Γαλλίας, τον προηγούμενο μήνα, η προσοχή στράφηκε στην πολιτική αναταραχή στο Παρίσι. Όμως το πραγματικό στόρι βρίσκεται αλλού και δεν είναι άλλο από την εκπληκτική επιτυχία των χωρών που αποκαλούνταν υποτιμητικά «περιφέρεια» της ευρωζώνης, μία δεκαετία μετά την κρίση χρέους, όπως αναφέρει άρθρο των Financial Times.

«Το success story της Ελλάδας αψηφά τους καταστροφολόγους του 2015, τη χρονιά που η Ελλάδα φλέρταρε για λίγο με την έξοδό της από το ευρώ, υπό τη λαϊκιστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει το άρθρο.

Αντί να υποφέρει στη «φυλακή του χρέους», καταδικασμένη σε μόνιμη λιτότητα και φτώχεια, όπως προέβλεπε το 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, η ελληνική οικονομία όχι μόνο κατάφερε να αναπτυχθεί ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, αλλά μπόρεσε να επιτύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούσαν οι πιστωτές της στα προγράμματα διάσωσης.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η ελληνική κυβέρνηση αποπλήρωσε μέρος των δανείων από το αρχικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010, καθώς η επενδυτική βαθμίδα της επέτρεψε να δανείζεται φθηνότερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Μεταξύ των παραμονών της κρίσης του Covid το 2019 και του 2024, τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί περισσότερο από 11% στην Ελλάδα, περίπου 7% στην Ιταλία και την Πορτογαλία και σχεδόν 4% στην Ισπανία. Η Γαλλία παρουσίασε ανάπτυξη μικρότερη του 2%, με τη Γερμανία να έχει αρνητική ανάπτυξη.

«Η δύσκολη και αθόρυβη επιτυχία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από τότε τείνει να περνάει απαρατήρητη. Αλλά είναι πλέον αδιαμφισβήτητη στην “περιφέρεια” της Ευρώπης και ήρθε η ώρα για τη Γαλλία και τη Γερμανία να εφαρμόσουν το… φάρμακο που με τόση ευχαρίστηση συνταγογραφούσαν πριν από μία δεκαετία», καταλήγει ο αρθρογράφος.