Το κομβικής σημασίας έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου (GREGY) βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης που είχε στο Κάιρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τον ομόλογό του υπουργό. Το «GREGY Project» χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό έργο όχι μόνο για την Ελλάδα και την Αίγυπτο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στην πρώτη λίστα έργων «Κοινού Ενδιαφέροντος/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος» (PCI/PMI list) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σκυλακάκης -που συνοδευόταν από τον έλληνα πρέσβη στην Αίγυπτο, κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, τον κ. Δημήτριο Κοπελούζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ELICA, που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου και Ελλάδος «GREGY», κ. Ιωάννη Καρύδα– συνάντησε τον υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, δρ Mahmoud Esmat, και συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στα επόμενα βήματα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, με την πλήρη υποστήριξη των δύο κυβερνήσεων.

Ως αποτέλεσμα της κοινής απόφασης, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) και Αιγύπτου (EETC) θα ξεκινήσουν άμεσα τις συζητήσεις με τον project promoter του έργου, την εταιρία ELICA για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο. Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις θα παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI («Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος/Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος»). Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο αποτελεί σημαντικό στρατηγικό έργο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς συμβάλλει στην εξασφάλιση καθαρών πόρων και βιώσιμων πηγών ενέργειας, πέραν της υποστήριξης των στόχων της ΕΕ για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το έτος 2050.

Ο αιγύπτιος υπουργός κ. Esmat ανέφερε από την πλευρά του πως το GREGY Project αποτελεί πρότυπο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης για την εξασφάλιση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, την ανταλλαγή ενέργειας, το πλεόνασμα, τη μείωση του κόστους επένδυσης και παραγωγής, καθώς και τη στήριξη της ευστάθειας του ηλεκτρικού δικτύου στις δύο χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στη βούληση της κυβέρνησής του να αναπτύξει δρόμους συνεργασίας στον τομέα της διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης το κοινό πλαίσιο επιτάχυνσης της υλοποίησης του έργου, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών, οικονομικών και οργανωτικών πτυχών, συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογικής καινοτομίας και μεταφοράς εμπειρογνωμοσύνης, ιδίως στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας και της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ταυτότητα του GREGY Project: Ένα «πράσινο οικοσύστημα»

Gregy

Το εμβληματικό έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ. την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

  • Θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
  • Η «πράσινη» και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
  • Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται με το GREGY από την Αίγυπτο θα καταναλώνεται στη χώρα μας από την Ελληνική Βιομηχανία, μέρος θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέρος θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη χώρα μας.
  • Σημαντικά αναμένεται να είναι, τέλος, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εγχώρια βιομηχανία.