Ξεκινάει αύριο, Τρίτη 15/10, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή φαίνεται λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή να δέχεται ανοδικές πιέσεις.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr» με την Χριστίνα Βίδου, ο Νίκος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής και Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, τόνισε «οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν εντείνει την πίεση των τιμών προς τα πάνω. θα αυξήσουν και την τιμή. Δηλαδή το 1,10 ήταν στις αρχές του μήνα που συζητούσαμε ως μια πιθανή τιμή έναρξης της διανομής. Έχει φτάσει στο 1,15, ίσως και λίγο παραπάνω και στις απομακρυσμένες περιοχές και στη νησιωτική χώρα ίσως να το δούμε και στο 1,20».

Κάνοντας αναδρομή στο πώς κυμάνθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τα προηγούμενα έτη, ανέφερε πως πέρυσι ήταν στο 1,38, όπως και πρόπερσι. «Πρόπερσι κανονικά θα ήταν στο 1,70€, αλλά υπήρξε μια οριζόντια επιδότηση από την κυβέρνηση στην έναρξη της περιόδου και από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, που έριξαν την τιμή στο 1,40 τότε. Και πέρυσι ήταν στο 1,38. (…) Τότε συνυπήρξαν δύο γεγονότα. Πρώτον, είχαμε βγει από την πανδημία του κορωνοϊού, άρα οι ανάγκες της βιομηχανίας ήταν πολύ μεγάλες σε ορυκτά καύσιμα και υπήρχε μεγάλη ζήτηση. Και δεύτερον, έρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία ταυτόχρονα και αυτό έκλεισε τις στρόφιγγες. Έτσι λοιπόν δεν μπορούσε να διατεθεί ένα μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς λόγω της κατάστασης με τη Ρωσία και αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα και εκτοξεύτηκαν οι τιμές. Δηλαδή ήταν κάτι απίστευτο αυτό που ζήσαμε εκείνη την περίοδο και εύχομαι να μην το ξαναζήσουμε ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να επηρεάσει την αγορά ένα πιθανό χτύπημα σε πετρελαϊκές στη Μέση Ανατολή, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε «θεωρώ ότι θα είναι κάτι αντίστοιχο, δεδομένων πολλών συνθηκών, Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και πολύπλοκη άσκηση εξίσωση πια η αποτύπωση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα. Είναι πολλοί παράγοντες, δηλαδή παίζουν οι ισοτιμίες δολαρίου-ευρώ, παίζουν οι ανάγκες της αγοράς στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παίζουν οι εξελίξεις που υπάρχουν, αν είναι ένας πόλεμος, αν είναι και σε δεύτερο σημείο, όπου και εκεί υπάρχει παραγωγή πετρελαίου. Γενικά υπάρχει μια πολύ μεγάλη ένταση. (…) Αν χτυπηθούν εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Ιράν ή διυλιστήρια θα δούμε το πετρέλαιο να είναι στα 100 δολάρια. Δηλαδή θα ζήσουμε κάποιες καταστάσεις κοντά σε αυτές που είχαμε ζήσει στην Ουκρανία, χωρίς να είναι απόλυτο. Να εξηγήσω γιατί. Αντίστοιχα στον πόλεμο του Ιράκ που το Ιράκ και αυτό κατά κόρον είναι μια χώρα της περιοχής η οποία συντηρεί και προμηθεύει σε ένα μεγάλο ποσοστό την παγκόσμια αγορά. Δεν ζήσαμε μεγάλες αυξήσεις. Οι αυξήσεις τότε ήταν ανάλογες με τις τωρινές. Δηλαδή της τάξης των 6-7 λεπτών το λίτρο. Απλά σταθεροποιήθηκαν οι τιμές. Στο μεταξύ, έχει προαναγγείλει ο ΟΠΕΚ ότι κοντά στα Χριστούγεννα θα αυξήσει τις ποσότητες που διαθέτει στην αγορά. Αυτό θα φέρει μια ανακούφιση παράλληλα με οποιοδήποτε άλλο γεγονός. Γενικά πάντως, οι οικονομικοί αναλυτές δεν διακινδυνεύουν να πουν για υψηλές τιμές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το αμέσως επόμενο διάστημα» προσέθεσε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Εμείς έχουμε ζητήσει ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, η επιδότηση που δίνεται στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά στη χώρα μας να δοθεί οριζόντια στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, δηλαδή στην τιμή που βγαίνει από τα διυλιστήρια. Αυτό θα έφερνε μία ανακούφιση της τάξης των 15 λεπτών περίπου το λίτρο. Η κυβέρνηση βέβαια, ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα και μας απάντησε ότι δεν είναι εφικτό να γίνει και το αντιλαμβανόμαστε γιατί τα έσοδα του κράτους είναι προϋπολογισμένα. Άρα λοιπόν δεν μπορούμε να πάμε σε τυχαίες παραμέτρους, το αν θα έχει μεγάλη κατανάλωση ή όχι για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να το κάνει, οπότε θα προχωρήσει σε αυτό που είχαμε μέχρι πέρσι. Γίνεται η αίτηση στο taxis στην πλατφόρμα και οι δικαιούχοι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και εφόσον έχουν προμηθευτεί την πρώτη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης θα λάβουν την επιδότηση» σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Όλοι αναμένουμε από το βράδυ αργά σήμερα και εμείς οι πρατηριούχοι δεν θα κοιμηθούμε γιατί θέλουμε όσο το δυνατόν φθηνότερη τιμή έναρξης. Γιατί οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει και κλείνουν προπαραγγελίες. Επειδή πέρυσι ήταν ήπιος ο χειμώνας και άδειασαν οι δεξαμενές τους, δεν προμηθεύτηκαν το πετρέλαιο θέρμανσης όπως άλλες χρονιές. Φέτος λοιπόν θα υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση σε αυτό το προϊόν», είπε καταλήγοντας, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετές παραγγελίες ήδη, ειδικά σε περιοχές από τη Θεσσαλία και πάνω.