Σοβαρές συνέπειες στην αγορά ακινήτων, ειδικά της Αττικής, αναμένεται να έχει η κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας τόσο την τιμή των ακινήτων όσο και τη ζήτηση για νέα κτίρια. Η πιθανή αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά, καθώς και τα υψηλότερα κόστη ασφάλισης από φυσικές καταστροφές είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, μόνο μερικές από τις συνέπειες που η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει στην κτηματαγορά.
Η Αθήνα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την αρνητική επίδραση κλιματικών κινδύνων, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και η ξηρασία, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Cushman & Wakefield. Η ανάλυση αυτή αξιολογεί την κλιματική μεταβλητότητα και τις προβλέψεις μέχρι το 2050 για 100 πόλεις παγκοσμίως.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πάνω από το 40% των πόλεων που εξετάστηκαν έχουν υψηλή έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους, με την Αθήνα να είναι μία από αυτές. Οι τρεις βασικότεροι κλιματικοί κίνδυνοι που αναμένονται να επιδεινωθούν μέχρι το 2050 είναι οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και η ξηρασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές, οι οποίοι ήδη πλήττουν σοβαρά την περιοχή, θα γίνουν πιο συχνοί και πιο έντονοι στο μέλλον. Ο φετινός Ιούλιος καταγράφηκε ως ο θερμότερος όλων των εποχών, και αναμένεται ότι παρόμοιες θερμοκρασίες θα είναι πλέον συνηθισμένες.
Παλαιά κτίρια και ανάγκες αναβάθμισης
Με δεδομένο ότι πάνω από το 53% των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών στην Αττική έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, πολλές από αυτές διαθέτουν χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα (ενεργειακές κλάσεις Ζ ή Η). Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται κοστοβόρες παρεμβάσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και λειτουργικές. Οι αυξημένες απαιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση, σε συνδυασμό με την αύξηση των θερμοκρασιών, καθιστούν τα παλαιά κτίρια πιο ευάλωτα και λιγότερο ελκυστικά στους αγοραστές.
Από το 2017 μέχρι τον Αύγουστο του 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα στην Αττική, αλλάζοντας το φυσικό τοπίο και δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Αύξηση των τιμών ακινήτων
Σημαντικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές πώλησης των καινούργιων κατοικιών στην Αττική έχουν σπάσει ρεκόρ, με αύξηση 89% από την αρχή της ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων το 2017 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η ζήτηση για «πράσινα» ακίνητα και η αναγκαιότητα ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων καθιστούν την αγορά πιο δυναμική, παρά τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Παρά τη θετική αυτή τάση, η κλιματική κρίση ενδέχεται να ανατρέψει την ανοδική πορεία της αγοράς.
Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Αθήνα είναι η πόλη που πλήττεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες, ακολουθούμενη από τη Ρώμη και τη Μαδρίτη. Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, η Μαδρίτη κατατάσσεται πρώτη, με την Αθήνα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και τη Ρώμη στην τρίτη. Η ξηρασία, αν και είναι ήδη μια πραγματικότητα για την ελληνική πρωτεύουσα, δεν έχει φτάσει στο επίπεδο των υψηλών θερμοκρασιών και των πυρκαγιών, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί στα επόμενα χρόνια. Η ικανότητα της αγοράς να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες θα είναι κρίσιμη για την ανάπτυξή της στο μέλλον, καθιστώντας την ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής και βιώσιμης ανάπτυξης πιο επιτακτική από ποτέ.