Πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας που θα δίνει στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης την δυνατότητα να αγοράζει εθνικά ομόλογα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης βρίσκονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ παραμένουν προβλήματα στις προτάσεις για πιθανές αγορές εκκρεμών ομολόγων, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Μια συμφωνία που θα επιτρέπει στο ταμείο EFSF των 440 δισ. ευρώ να αγοράζει ομόλογα από τους εκδότες, ίσως είναι το πρώτο βήμα για την ευρύτερη αναδιοργάνωση του ταμείου διασώσεων.

Οι κινήσεις που συζητιούνται είναι να επιτρέπονται αγορές στην δευτερογενή αγορά, να χρησιμοποιούνται δάνεια για κυβερνήσεις ώστε να αποσύρουν συναλλασσόμενα χρεόγραφα με έκπτωση και να δίνονται καλύτεροι όροι βοήθειας.

Η απευθείας αγορά ομολόγων, αντί για την παροχή δανείων που έχει δικαίωμα σήμερα να κάνει το EFSF, θα βοηθήσει τις προβληματικές οικονομίες να επανακτήσουν πρόσβαση στην αγορά και να μην εξαρτώνται από τα ταμεία διασώσεων.
Σε μια ένδειξη ότι οι άμεσες πιέσεις εκτονώνονται, η ΕΚΤ, που φέρει μόνη το βάρος της αγοράς εθνικών ομόλογων σήμερα, δεν προχώρησε σε καθόλου αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα. Ηταν η πρώτη απουσία της σε τρεις μήνες.

Το χειρότερο «ίσως πέρασε» αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η κρίση «πέθανε» δήλωσε ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν στο Ελσίνκι σήμερα.

Αν και το πρόγραμμα της ιδιωτικής τοποθέτησης δεν θα μεταβάλλει απαραίτητα τους όρους βοήθειας, θα δώσει όμως στις εκδότριες κυβερνήσεις ένα συναλλάξιμο χρεόγραφα το οποίο θα μπορούν αργότερα να ξεφορτώσουν στην αγορά.

Το EFSF μάλλον δεν θα αποκτήσει την δύναμη να τροφοδοτήσει την επαναγορά αρκετών εκκρεμών ομολόγων ώστε να «κάνει την διαφορά» για τα χρεωμένα έθνη. Οι δε αξιωματούχοι προσπαθούν να ενεργοποιήσουν όλα τα κεφάλαια του ταμείου διασώσεων, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για να αυξηθεί το «πλαφόν» των 440 δισ. ευρώ του ταμείου.

Οι προτάσεις αυτές όλες θα συζητηθούν στην έκτακτη σύνοδο της 4ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, αλλά οι αποφάσεις για τις λεπτομέρειες θα μετατεθούν για την σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.