Νέο φορολογικό νομοσχέδιο ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο θα καταθέσει στη Βουλή μετά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025. Το νομοσχέδιο θα ενσωματώνει όλα τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει το πακέτο της ΔΕΘ, όπως οι διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές μέχρι το τέλος του 2025, οι τριετής φοροαπαλλαγή για κενά ακίνητα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, η αύξηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο 20% για τις ασφαλισμένες κατοικίες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί και η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.

Με τις νέες ρυθμίσεις:

1. Μείωση των 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025, εκ των οποίων 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας.

2. Ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα που αφορούν:

  • Μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους
  • Μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Με το ισχύον σύστημα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
  • Αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Επισημαίνεται ότι σήμερα σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς

3. Διπλασιάζεται από το 10% στο 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ οι οποίοι έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10% ενώ, εάν δεν φροντίσουν να τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

4. Απαλλαγή για τρία χρόνια από τον φόρο εισοδήματος για ιδιοκτήτες που θα ενοικιάσουν κλειστά ακίνητα ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Προϋπόθεση το ακίνητο να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2 ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.

5. Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν. Όποιος ιδιοκτήτης μετατρέψει από τις 8/9/2024 και έως 31/12/2025 κενό ακίνητο (όπως προκύπτει από το Ε2 για τουλάχιστον 3 έτη) ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση (για τουλάχιστον 3 έτη), σε μακροχρόνια μίσθωση (τουλάχιστον 3ετή όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό μισθωτήριο), θα έχει απαλλαγή φόρου εισοδήματος για το εν λόγω ενοίκιο για 3 έτη. Αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ.

Ακίνητα

6. Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια έως το τέλος του 2025

7. Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (≥100 mbps)

8. Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

9. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων. Δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη οι οποίες παρέχονται σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν την παροχή. Επιπλέον θεσπίζεται φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

10. Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%.