Τρίπτυχο αλλαγών στον μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ώστε οι αυξήσεις να λαμβάνουν υπόψη την εξέλιξη του δείκτη μισθών στον ιδιωτικό τομέα, στο επίδομα ανεργίας που θα συμβαδίζει με τα χρόνια προϋπηρεσίας και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να διευκολύνεται η σύναψη και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, περιλαμβάνει η ατζέντα των νομοθετικών παρεμβάσεων που ετοιμάζεται να προωθήσει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι αλλαγές, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» έχουν στόχο να βελτιώσουν τις αμοιβές των εργαζόμενων και σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% στους εργαζόμενους και κατά 0,5% στους εργοδότες. Από τη μείωση των εισφορών οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν μεν ελάχιστα, αλλά τα παράπλευρα οφέλη θα έρθουν από τους εργοδότες, καθώς πέφτει το μη μισθολογικό κόστος και δημιουργούνται περιθώρια για να δώσουν πιο εύκολα αυξήσεις μισθών.

Η μισή μονάδα μείον, σημαίνει ετήσιο όφελος από 58 ευρώ για τους χαμηλόμισθους έως 387 ευρώ για τους υψηλόμισθους. Τα ίδια οφέλη θα έχουν και οι εργοδότες, με τη διαφορά ότι το κέρδος από τη μείωση των κρατήσεων λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Αυτό είναι το στοίχημα που μπαίνει στο τραπέζι και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το υπουργείο Εργασίας με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει, στοχεύοντας σε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού προς τα 870 – 890 ευρώ το 2025 και να ξεπεράσει τα 950 ευρώ που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση για την άνοιξη του 2027. Αντίστοιχα ο μέσος μισθός μπορεί να κινηθεί και πάνω από τα 1.500 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, επιχείρηση που απασχολεί 30 εργαζόμενους με μέσες μικτές αποδοχές 1.670 ευρώ, ελαφρύνεται κατά 3.507 ευρώ στις εισφορές τους σε ετήσια βάση.

Αν έχει 30 εργαζομένους με μέσες αμοιβές στα 4.090 ευρώ, το κέρδος από τη μείωση της μισής μονάδας για τον εργοδότη φθάνει τα 8.589 ευρώ τον χρόνο.

Πόσο και από πού μειώνονται οι εισφορές

Η μείωση των εισφορών θα προέλθει από τις εισφορές υγείας (ΕΟΠΠΥ). Οι κρατήσεις των εργαζόμενων από 2,55% που είναι σήμερα θα διαμορφωθούν σε 2,05% από το 2025, ενώ των εργοδοτών από 4,55% θα μειωθούν στο 4,05%. Συνολικά, οι εισφορές υγείας μειώνονται από το 2025 στο 6,1% και 7,1% σήμερα.

Στις επιχειρήσεις, με τη νέα μείωση οι εισφορές θα είναι 5,4 μονάδες πιο κάτω από όσο ήταν το 2019. Παράλληλα, οι εργοδότες οι οποίοι καταβάλλουν παροχές έως 5.000 ετησίως στο προσωπικό τους, που είναι νέοι γονείς, θα απαλλάσσονται από φόρο για το ποσό αυτό. Οι συνολικές εισφορές δε, προς τον ΕΦΚΑ, θα διαμορφωθούν σε 35,2% από 36,2% σήμερα, εκ των οποίων 13,37% θα καταβάλλουν οι εργαζόμενοι και 21,85% οι εργοδότες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 450 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.