Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις για την έναρξη της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού, με στόχο την ομαλή μετάβαση. Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου, καθώς το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία.

Μέχρι σήμερα, η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται σε κλάδους που απασχολούν πάνω από 750.000 εργαζομένους, ενώ με την επέκταση στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης θα προστεθούν περίπου άλλοι τόσοι εργαζόμενοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο 1,5 εκατομμύριο.

Η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης του ωραρίου και την καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται ακριβώς για τον χρόνο που εργάζονται και τα δικαιώματά τους θα προστατεύονται. Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, δημόσιες επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φύλαξης, βιομηχανίες και λιανεμπόριο.

Η επέκταση του μέτρου στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά εντός του Σεπτεμβρίου, με σκοπό να εντοπιστούν τυχόν δυσκολίες εφαρμογής, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων αυτών των τομέων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το υπουργείο θα αξιολογήσει τις επιδόσεις της πιλοτικής φάσης και θα προχωρήσει σε αναγκαίες βελτιώσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων χωρίς να επιβάλλονται γραφειοκρατικά εμπόδια στις επιχειρήσεις.

Οι παρατυπίες των εργοδοτών και οι καταγγελίες των εργαζομένων

Ωστόσο, παρατηρούνται περιπτώσεις παρατυπιών και αθέμιτων πρακτικών από πλευράς εργοδοτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 καταγράφηκαν 7.024 παραβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, εκ των οποίων το 16,07% αφορούσε την ελλιπή χρήση της ψηφιακής κάρτας. Επιπλέον, οι παραβάσεις που αφορούν τους πίνακες προσωπικού ήταν οι συχνότερες, καταδεικνύοντας την πρόκληση εφαρμογής των νέων μέτρων.

Παράλληλα, εργαζόμενοι στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας καταγγέλλουν ότι πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποφύγουν την τήρηση της ψηφιακής κάρτας, όπως την άσκηση πιέσεων στους εργαζομένους να εμφανίζονται ως μέτοχοι μικρών ποσοστών, προκειμένου να εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης της κάρτας. Αυτή η πρακτική εκμεταλλεύεται κενά της νομοθεσίας που επιτρέπουν σε όσους κατέχουν πάνω από το 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου να μην ακολουθούν την ίδια διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες στους κλάδους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωμένοι να ενεργοποιούν το σύστημα για όλους τους εργαζομένους τους που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση της υποχρέωσης αυτής, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την τήρηση των ωραρίων και τη δίκαιη αποζημίωση των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτροπή αδήλωτης εργασίας και άλλων παρατυπιών.