Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα προχωρήσουν σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, προτού διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για το νέο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.
«Προηγουμένως θα πρέπει να διευκρινιστούν οι γενικοί κανόνες λειτουργίας για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM», υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung που επικαλείται κύκλους του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού πακέτου στήριξης, συμπληρώνοντας πως αυτό που τίθεται επί τάπητος είναι η Ελλάδα και η Ιρλανδία να έχουν το ίδιο χρονοδιάγραμμα.
«Αυτό που οραματιζόμαστε είναι η επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού πακέτου, ώστε να είναι στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με την ιρλανδική συμφωνία – κατά συνέπεια, με κάποιον τρόπο προχωρούμε σε αναθεώρηση των όρων», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, η Γερμανία θα στηρίξει ένα ευρύτερο πακέτο σταθερότητας της ευρωζώνης μόνο εάν και άλλα κράτη μέλη καταβάλουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Αυτό αποσαφήνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την ετήσια δεξίωση του Deutsche Boerse.
Εν τω μεταξύ, σύσταση προς την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της απεύθυνε το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, λόγω της εκτίμησης του πως το ελληνικό χρέος έχει ξεφύγει τόσο που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Το δανειακό βάρος της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο που η Αθήνα δεν θα μπορέσει να το εξυπηρετήσει εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση και, όσο συντομότερα γίνει αυτό, τόσο μικρότερες θα είναι οι ζημιές για τους επενδυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές του ινστιτούτου ερευνών Bruegel, που έχει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις των Βρυξελλών.
Ο κ. Zsolt Darvas, εκ των ερευνητών του think tank που συμμετείχε στην συγγραφή της έκθεσης, δήλωσε ότι, για να μπορέσει να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 90% του ΑΕΠ, το «κούρεμα» στην αξία των ομολόγων τα οποία κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και η ΕΚΤ, θα πρέπει να είναι περίπου 40% στη φετινή χρονια.
Αν οι ρυθμιστές περιμένουν έως το 2013, το haircut θα είναι 60%, σύμφωνα με τον οικονομολόγο.
Η τελική έκδοση της έρευνας πρόκειται να κοινοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, πριν την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Darvas δήλωσε στο Reuters: «Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι αφόρητο και πρέπει να αναδιοργανωθεί και αυτό καλύτερα να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα.»
Η Κομισιόν προέβλεψε πέρυσι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος στο 150,2% και το 2012 στο 156% του ΑΕΠ, από 140,2% που ήταν το 2010.