Η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για πολλούς ξένους πολίτες και επενδυτές λόγω του επιπέδου τιμών στα ακίνητα, γεγονός που διατηρεί υψηλή τη ζήτηση και οδηγεί σε άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, παρατηρείται ισχυρή διείσδυση στην αγορά πολυτελών κατοικιών στα νησιά του Ιονίου το τελευταίο διάστημα, ενώ υψηλή ζήτηση υπάρχει και για τους προορισμούς της Κρήτης, καθώς η σχέση τιμής και απόδοσης στα πολυτελή ακίνητα παραμένει ευνοϊκή.

Σε αυτές τις περιοχές, οι αγοραστές μπορούν να βρουν μονοκατοικίες δύο ή τριών υπνοδωματίων με πισίνα και ωραία θέα, με κόστος που ξεκινά από τα 350.000 ευρώ και φτάνει έως και τα 14 εκατομμύρια ευρώ για premium βίλες άνω των 1.000 τ.μ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το project Elounda Hills στην Κρήτη, μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 260 branded βίλες και διαμερίσματα, μαρίνα με 202 θέσεις ελλιμενισμού, ξενοδοχείο 5 αστέρων, βοτανικό κήπο και αμφιθέατρο. Να σημειωθεί ότι οι αγοραστές έχουν ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της Premier Realty, Κορίνα Σαΐα, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο επιλεκτικών αγοραστών, ωστόσο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα υπάρχει και θα εξακολουθήσει να είναι έντονο. Οι απαιτήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών είναι πλέον αναβαθμισμένες». Οι πολυτελείς κατοικίες που προσφέρουν ανέσεις όπως βιωσιμότητα, τεχνολογικές αναβαθμίσεις και ξενοδοχειακές παροχές είναι πρώτες στις προτιμήσεις των αγοραστών.

Αθήνα και πολυτελείς κατοικίες

Τα ανωτέρω συντελούν στην ανάπτυξη αποθέματος κατοικιών πόλης με υψηλότερες προδιαγραφές κατασκευής. Τα πολυτελή ακίνητα βρίσκονται ανάμεσα στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, καθώς παρουσιάζουν πιο ελκυστικές τιμές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ειδικότερα, υπάρχει έντονη ζήτηση για νεόδμητες premium κατοικίες με εύκολη πρόσβαση στην πόλη. Υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και για μικρότερες πολυτελείς κατοικίες, ξεκινώντας από τα 60 τ.μ. στις περιοχές του Αμαρουσίου, με τιμές που ξεκινούν από 3.000 ευρώ το τ.μ. για κατοικίες ενός υπνοδωματίου. Στο κέντρο της Αθήνας, όπως στο Κολωνάκι, οι τιμές αντίστοιχων κατοικιών ξεκινούν από 6.000 ευρώ το τ.μ.

Ειδικότερα στο Μαρούσι, η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα προέρχεται από τα μεγάλα projects γραφείων που έχουν αναπτυχθεί στις γύρω περιοχές. Η Κ. Σαΐα σημειώνει ότι «βλέπουμε και μια νέα ανοδική τάση στα βόρεια προάστια, όπως η περιοχή της Εκάλης, της Πολιτείας και της Κηφισιάς, ιδιαίτερα από εγχώριους αγοραστές για νεόδμητες κατοικίες. Η περιοχή προσφέρει έναν αναβαθμισμένο τρόπο διαβίωσης και εξαιρετικά σχολεία που προσελκύουν πολλούς επενδυτές».

Ακίνητα

Σύμφωνα με το Indomio, τα τελευταία δύο χρόνια, η μέση τιμή στον δήμο Κηφισιάς έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον μήνα Μάιο 2024, με μέση τιμή 3.423 ευρώ ανά τ.μ. Η ζητούμενη τιμή ήταν υψηλότερη στο Κεφαλάρι, με 4.014 ευρώ ανά τ.μ. Οι κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια και άνω ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Στην περιοχή της Εκάλης, οι πολυτελείς βίλες ξεκινούν από 8.000 ευρώ το τ.μ.

Αθηναϊκή Ριβιέρα

Ένα μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι ότι το βάθος των πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα είναι αρκετά μικρότερο από όσο θεωρεί η κοινή γνώμη, ειδικά στην κατηγορία των παραθαλάσσιων κατοικιών. Παράλληλα, η πορεία των τιμών τους έχει δημιουργήσει μια έντονα ανοδική τάση, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι Έλληνες να μην θεωρούν πλέον βιώσιμη την αγορά τους, με βάση τα μέσα εισοδήματα που δέχτηκαν σημαντική μείωση μετά την περίοδο των μνημονίων για την ελληνική οικονομία. Η έλλειψη βιωσιμότητας για την αγορά παραθαλάσσιων διαμερισμάτων διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι τιμές που καταγράφονται δεν είναι χαμηλότερες των 200.000-220.000 ευρώ, τιμές που ανταποκρίνονται στην αγοραστική δύναμη ξένων επενδυτών.

Χαρακτηριστικό της ζήτησης πολυτελών κατοικιών σύγχρονων προδιαγραφών είναι η έντονη ζήτηση για το project του Ελληνικού και των γύρω περιοχών. Στη Γλυφάδα οι τιμές για βίλες ξεκινούν από 8.000 ευρώ ανά τ.μ. Στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη οι τιμές διαμορφώνονται από 7.000 και 9.000 ευρώ ανά τ.μ., αντίστοιχα.