Μεγεθύνεται καθημερινά το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στην οικονομία. Πέρα από τους ήδη γνωστούς τομείς, όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, τώρα επεκτείνεται και στον τομέα της πληροφορικής, ειδικά μετά την έλευση πολυεθνικών εταιρειών που αξιοποιούν το εξειδικευμένο τοπικό δυναμικό, αλλά και των κατασκευών και γενικά ότι επάγγελμα αφορά δεξιότητες.
Τα μεγάλα κενά αποτυπώνονται και στις σχετικές έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες δείχνουν αύξηση 115,6% στον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας σε όλη την οικονομία, εκτός του πρωτογενούς τομέα και των δραστηριοτήτων των νοικοκυριών, το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (70.826 έναντι 32.850), έναντι αύξησης 97,9% κατά την ίδια σύγκριση του 2023 προς το 2022.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί σε δραστικές ενέργειες αναζήτησης κατάλληλου υποψηφίου εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο εγγύς μέλλον.
Οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο μισθωτούς. Ενδεικτικά, προγραμματιστές, αναλυτές δεδομένων και ειδικότητες στην ανάπτυξη λογισμικού είναι πλέον δυσεύρετες. Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι ξενοδόχοι στην εύρεση προσωπικού. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), οι ελλείψεις ανέρχονται σε 53.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι ελλείψεις στην εστίαση, οι κενές θέσεις φτάνουν τις 80.000. Σεφ, μάγειρες, ρεσεψιονίστ, καμαριέρες και κηπουροί είναι μερικές από τις ειδικότητες που παρουσιάζουν ελλείψεις, γεγονός που αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στον τομέα των κατασκευών, όπου το ανεκτέλεστο των μεγάλων τεχνικών εταιρειών ήδη ξεπερνά τα 16 δισ. ευρώ και ετοιμάζονται να προκηρυχθούν έργα ύψους άλλων 40 δισ. ευρώ.
Οι ειδικότητες που λείπουν περιλαμβάνουν μηχανικούς, χειριστές μηχανημάτων και εργοταξιάρχες.
Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό
Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τη Eurostat. Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση κενών θέσεων εργασίας σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με ποσοστό 3,1%, που είναι η έβδομη υψηλότερη στην ΕΕ.
Το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,9% το πρώτο τρίμηνο του 2024, αμετάβλητο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μειωμένο από το 3,2% του πρώτου τριμήνου του 2023. Συνολικά στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,6%, επίσης αμετάβλητο από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και μειωμένο από το 2,9% του πρώτου τριμήνου του 2023.
Στην Ευρωζώνη, οι μεγαλύτερες ελλείψεις εργαζομένων εντοπίζονται στη βιομηχανία και τις κατασκευές (2,5%) και τις υπηρεσίες (3,2%), ενώ στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 2,3% και 3,0%. Τα υψηλότερα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας καταγράφηκαν στην Αυστρία (4,5%), το Βέλγιο (4,4%) και την Ολλανδία (4,4%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,7%), τη Βουλγαρία (0,8%) και την Πολωνία και Ισπανία (0,9% και στις δύο).