Νέες νομοθετικές προτάσεις για τη χρηματοπιστωτική εποπτεία στην Ε.Ε. παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να διασφαλίσει την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των τριών νέων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, που ξεκίνησαν να λειτουργούν από τις αρχές του έτους, για τις χρηματιστηριακές, τις ασφαλιστικές και τις τραπεζικές συναλλαγές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (ΕΕΑΤΕ) με έδρα το Λονδίνο, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΕΕΑΑΕΣ) με έδρα τη Φρανκφούρτη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών των Αγορών Κινητών Αξιών (ΕΕΡΑΑΚΑ) με έδρα το Παρίσι, συνεργάζονται με τους εθνικούς ελεγκτικούς φορείς, εποπτεύοντας την εφαρμογή των κανόνων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Επιπλέον, θα προειδοποιούν τα κράτη μέλη όταν εντοπίζουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας θα συντονίσει την διεξαγωγή των επόμενων τεστ αντοχής (stress tests) των τραπεζών, ενώ μία από τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Αρχής των Αγορών Κινητών Αξιών, είναι η άμεση εποπτεία των οίκων αξιολόγησης που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ, καθώς και η δυνατότητα να απαγορεύει ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (παράγωγα, ακάλυπτες πωλήσεις κλπ), σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι τρεις νέες εποπτικές υπηρεσίες, είναι ανάγκη να τροποποιηθούν οι υπάρχουσες ευρωπαϊκές οδηγίες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει αλλαγές που θα διευκολύνουν τις πρόσθετες αρμοδιότητες των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών, όπως π.χ. η διευθέτηση διαφωνιών με τους εθνικούς επόπτες, η θεσμοθέτηση κοινών προτύπων για την εφαρμογή νομοθετικών δράσεων και ο συντονισμός σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι από τις αρχές του έτους λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικών Κινδύνων, με έδρα τη Φρανκφούρτη, η οποία εποπτεύει ολόκληρο το φάσμα των οικονομικών συναλλαγών, εντός της ΕΕ, με σκοπό να προειδοποιεί τα κράτη μέλη όταν εντοπίζει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να κάνει συστάσεις για την αντιμετώπισή τους. Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ (έως το φθινόπωρο του 2011) και τη θέση του αντιπροέδρου έχει ο κεντρικός τραπεζίτης της Μ. Βρετανίας, Μέρβιν Κινγκ. Μέλη του Συμβουλίου, με δικαίωμα ψήφου αποτελούν οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών μελών της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι εθνικές εποπτικές αρχές έχουν μόνο το δικαίωμα συμμετοχής. Αύριο, 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.