Τα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να υποδεχτούν το μαζικό κύμα των τουριστών.

Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες επιλέγουν για τις αγορές τους κυρίως τοπικά καταστήματα/τοπικές αγορές και αγοράζουν αναμνηστικά είδη ανάλογα με το πορτοφόλι τους. Τα πιο εμπορικά τουριστικά προϊόντα είναι τα σουβενίρ και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, καθώς η τάση των ξένων επισκεπτών είναι να προμηθευτούν αναμνηστικά από τον τόπο τον οποίο επισκέπτονται.

Το πόσα χρήματα και πού τα ξοδεύουν όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα για τουρισμό έχει μεγάλη σημασία για την εθνική οικονομία της χώρας γενικά, αλλά και ειδικά για το λιανεμπόριο. Όσο περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα τόσο περισσότερα τα έσοδα για το εμπόριο. Στην καρδιά της Αθήνας, στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα, οι έμποροι βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά στα έσοδα από τον τουρισμό.

Οι ξένοι τουρίστες προμηθεύονται αναμνηστικά από τον τόπο που επισκέπτονται, με την πρωτιά να κατέχουν τα μαγνητάκια… Κάτι, βέβαια, που δεν χαροποιεί ιδιαίτερα τους εμπόρους, λόγω της χαμηλής τους τιμής.

Ο κ. Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μίλησε στο Newsbeast.

«Οι τουρίστες αναζητούν κυρίως παραδοσιακά προϊόντα και φαγώσιμα, όπως ελαιόλαδο και ελιές, ρούχα, παπούτσια, το “οικονομικό” μαγνητάκι, μέχρι μπρελόκ που να θυμίζει Ελλάδα». Ερωτηθείς ο κ. Κουγιουμτζής αν οι τουρίστες αγοράζουν ακριβά αναμνηστικά από τη χώρα μας ή προτιμούν περισσότερα και πιο οικονομικά, ανέφερε πως «εξαρτάται από το πορτοφόλι, αλλά συνήθως προτιμούν πιο οικονομικές επιλογές και περισσότερα είδη».

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών τόνισε τη σημασία της προσέλκυσης επισκεπτών με υψηλότερο εισόδημα αλλά και την κρισιμότητα της αναβάθμισης τόσο της ψηφιοποίησης των τουριστικών εμπορικών επιχειρήσεων όσο και των καναλιών διανομής των ελληνικών προϊόντων για τη σταθερή εξυπηρέτηση της εξωτερικής ζήτησης σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε δει από τοΕλευθέριος Βενιζέλος, ο τουρισμός είναι αυξημένος κατά 12% με 15% σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο και πολύ σημαντικό είναι πως έχει αυξηθεί και η διαμονή των τουριστών εντός του λεκανοπεδίου», ανέφερε ο κ. Κουγιουμτζής και πρόσθεσε: «Φαίνεται πως κερδίζουμε το στοίχημα της 12μηνης παραμονής στον τουρισμό».

Ποιοι τουρίστες αφήνουν τα περισσότερα χρήματα

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι σημαντικότερες εθνικότητες τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα και αφήνουν τα περισσότερα χρήματα, o αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών είπε: «Πάντα ήταν και συνεχίζουν να είναι οι Αμερικανοί, οι Καναδοί, οι Αυστραλοί και, από την Ευρώπη, οι Βορειοευρωπαίοι περισσότερο».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Κουγιουμτζής, τελευταία επιστρέφουν και οι Κινέζοι, οι οποίοι λόγω της πανδημίας, είχαν σταματήσει τα ταξίδια.