Στα ύψη ο «πράσινος χρυσός», με συνεχείς ανατιμήσεις, την ώρα που οι καταναλωτές έχουν σηκώνουν τα χέρια ψηλά από το συνεχές ράλι στις τιμές και την ακρίβεια, ενώ οι τσέπες τους είναι άδειες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN ένα λίτρο ελαιόλαδο πωλείται εφέτος έως και 14,30 ευρώ, με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φθάνει μέχρι τα 22,60 ευρώ.
Ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στα ύψη , με το λάδι να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, έχοντας αύξηση έως και 67% μέσα σε έναν χρόνο. Από τον ελαιοπαραγωγό μέχρι τα ράφια των σουπερ μάρκετ η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% – 130%.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.