Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να συνομιλεί με τις τράπεζες σχετικά με τις έκτακτες αμοιβές -μπόνους- και πρόσθεσε ότι η πληρωμή μεγάλων ποσών από τραπεζικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος στα ανώτατα στελέχη τους δεν έχει «οριστικοποιηθεί».

Ερωτηθής σχετικά με δημοσιεύματα περί του ότι ο Στίβεν Ίστερ, διευθύνων σύμβουλος της Royal Bank of Scotland (RBS) θα λάβει πέραν του μισθού του μπόνους 2,5 εκατ. λιρών, ο Κάμερον δήλωσε ότι «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη… περιμένετε και θα δείτε».

Η κυβέρνησή του προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες να μειώσουν τα ποσά που δίνουν ως έκτακτες αμοιβές στα ανώτατα στελέχη τους ώστε να κατευναστεί η οργή στην κοινή γνώμη, καθώς ο λαός της Βρετανίας υφίσταται τεράστιες περικοπές που επιβλήθηκαν μετά τη «διάσωση» των τραπεζών – η οποία συνέβαλε ώστε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό να φθάσει στο υψηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο εν καιρώ ειρήνης.

«Είμαστε σε λεπτομερειακές συζητήσεις με την Barclays και άλλες μεγάλες τράπεζες και προσπαθούμε να φθάσουμε σε συμφωνία για το όλο ζήτημα. Ας σας πω τι θέλουμε. Θέλω το ύψος των μπόνους να είναι χαμηλότερο, θέλω οι φόροι που καταβάλλουν οι τράπεζες να είναι υψηλότεροι και, κυρίως, θέλω τα δάνεια που χορηγούν να συμβάλλουν ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα, ειδικά από μικρές επιχειρήσεις στην οικονομία μας, να μεγεθυνθεί», δήλωσε ο Κάμερον.

Ο Κάμερον πάντως έκανε διάκριση των έκτακτων αμοιβών που δίνουν οι τράπεζες που ελέγχει εν μέρει ή εν όλω το κράτος, όπως οι Lloyd’s Banking Group και RBS, και άλλες, όπως η Barclay’s, που σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επηρεάσει ιδιαίτερα.