H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα το πρώτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και καθόρισε τις προτεραιότητες της ΕΕ για το 2012 με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, συνιστώντας στα κράτη μέλη δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο συνταξιοδοτικό τομέα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαμόρφωναν έως σήμερα τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους. Προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος, πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συστάσεις των Βρυξελλών, τόσο στις πολιτικές τους όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.
«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα συζητήσουν από κοινού και με ολοκληρωμένο τρόπο θέματα μακροοικονομικής σταθερότητας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η ΕΕ να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του με θέμα το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν. «Χωρίς σημαντικές αλλαγές, η Ευρώπη είναι καταδικασμένη σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής απασχόλησης και ανάπτυξης», παρατήρησε ο Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας τη σημασία μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι, έως τον Ιούνιο, η Επιτροπή θα εξετάσει τις κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών για το 2012, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις ή προειδοποιήσεις προς κάθε χώρα-μέλος, ενώ τον Ιούλιο το Συμβούλιο Υπουργών θα κάνει τις τελικές συστάσεις για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε χώρα.
Εξάλλου, παρουσιάζοντας την ετήσια επισκόπηση της Επιτροπής για την ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, συνδυάζοντας διάφορες δράσεις που έχουν ουσιώδη σημασία και για να ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Η Επιτροπή τονίζει ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας, τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις κυρίως τομείς: Στην αυστηρή δημοσιονομική εξυγίανση με σκοπό την ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης και στα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.
Τέλος, για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, η Επιτροπή συστήνει τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων και την εξισορρόπηση ασφάλειας και ευελιξίας στην αγορά εργασίας.